NyheterFörhandla rätt och höj din lön


Vill du få högre lön men vet inte var du ska börja? Vi hjälper dig att löneförhandla!

Är du missnöjd med din lön? Trivs du på ditt jobb, men tycker att du tjänar för lite? Eller kanske ska du på en arbetsintervju och prata om din lön med din nya chef? Då är det viktigt att du tar saken i dina egna händer. Att prata om pengar är, för många stressigt, svårt och obekvämt. Säger du ingenting om löneförhöjningen, kommer din lön att ligga kvar på ungefär samma nivå. Tycker du att du tjänar för lite, då kan det vara dags att driva frågan själv. Tyvärr kommer ingen annan göra det åt dig.

Här är din guide till att förhandla högre lön:

  • Prestera över förväntan. Bli duktig på ditt jobb och prestera över förväntan. Det är viktigt att din chef som bestämmer över din lön, vet att du är en bra medarbetare. Att du är duktig på det som du jobbar med och villig att utvecklas. Chefen måste se potential i dig.
  • Förbered dig först. Det är viktigt att göra en liten research innan du pratar med din chef. Ta reda på vad andra som gör samma jobb tjänar. Ett bra argument att ta upp, kan alltid vara att någon i samma befattning tjänar mer på andra håll i branschen. Vad dina kollegor tjänar är viktigt för att veta hur mycket utrymme för löneökningar det finns på företaget. Det är också viktigt att ta reda på om din arbetsgivare har pengaproblem och om det är rätt läge för företaget att löneförhandla.
  • Kom med tydliga och rationella argument. Varför ska du få löneförhöjning? Varför förtjänar du högre lön? Varför är du värd en löneförhöjning? Gör en lista över saker som du har åstadkommit för företaget. Visa på dina specifika prestationer och resultat. Hitta bra argument och motiveringar och använd dig av siffror om det är möjligt.
  • Överdriv inte. Var påläst om vad du kan tjäna. Kom ihåg att det är ett samtal om din löneutveckling och inte hur marknaden ser ut idag och så. Dina prestationer och hur dina arbetsuppgifter är skötta är det viktigaste.
  • Var självsäker men håll det professionellt. Om du har förberett dig och har bevis och argument framför dig, var 100 % säker på din sak. Var trevlig och självsäker. Var medveten om dina positiva argument och vad du åstadkommit på arbetsplatsen. Men undvik att bli defensiv. Hota inte. Prata inte om dina kollegor och försök att inte nämna något som inte har med jobbet att göra.   
  • Ha en plan B. Vad ska du göra om din chef inte vill ge dig högre lön? Bestäm dig innan. Kommer du att sluta jobba på arbetsplatsen om du inte får högre lön? Vill du vänta och fråga igen lite längre fram? Fråga gärna varför du inte fått löneförhöjningen och vad du kan göra för att få det.