NyheterKreditkort eller bankkort – vad ska man välja?

Bankkort, betalkort eller kanske kreditkort? Vilket kort passar dig bäst? Vi hjälper dig att hitta rätt kort!

I Sverige har hanteringen av sedlar och mynt minskat för varje år sedan 2007. Istället blir kortbetalningar alltmer populära och fler butiker bestämmer sig helt enkelt för att slopa kontanter. Enligt statistik från Riksbanken har 98 procent av alla svenskar mellan 16 och 85 år tillgång till ett kort.

Det är faktiskt inte så ovanligt att många tror att bankkort, betalkort och kreditkort är en och samma sak. Det svåra är det att det är tre olika typer av kort, med viktiga skillnader och villkor mellan dem. Nedan finner du all information om dessa kort.

Det finns tre typer av kort som du kan välja mellan. Vilket kort du väljer beror mycket på det som du själv föredrar, din livsstil, livsituation och framför allt din ekonomi. Ett bra tips är att det alltid är bra att läsa på om villkoren till dessa kort och se om det tillkommer några extra avgifter (kortavgifter, uttagsavgifter mm) eller kanske om man får extra bonus om man handlar med kortet. Olika kortutgivare vill fånga din uppmärksamhet genom olika erbjudanden och rabatter. Då är det extra roligt att använda just deras kort. Nedan kan du läsa om skillnader mellan bankkort, betalkort och kreditkort.       

 • Kreditkort
  Ett kreditkort är en betalningslösning för dem som vill betala för sina köp via en månatlig faktura. Du kan varje månad välja om du vill betala hela beloppet på en gång eller dela upp det i mindre betalningar. Väljer du att betala av hela beloppet på en gång kommer det inte att kosta dig något extra. Däremot om du väljer att dela upp beloppet i mindre betalningar tillkommer det en ränta på den kredit som du har utnyttjat.  
   
 • Bankkort
  Ett bankkort är den enklaste varianten. Handlar du med detta kort, kommer alla dina inköp och uttag dras direkt från ditt personkonto i din bank. Detta kort är direktkopplat med ditt bankkonto. Den stora fördelen med kortet är att du aldrig riskerar att handla för mer pengar än vad du har eftersom det alltid måste finnas tillräckligt med pengar på kontot för att ett köp ska genomföras. Nackdelen är då att du måste hela tiden veta hur mycket pengar du har på ditt konto.
   
 • Betalkort
  När det kommer till betalkort så är denna typ av kort en blandning mellan kreditkort och bankkort. Du har ingen kredit på detta kort precis som med vanligt bankkort men pengarna dras inte heller från kontot som med bankkortet. Du får alltså en faktura på det som du har handlat för varje månad som du måste betala.