NyheterSolenergi – för- och nackdelar

Nu när sommaren och solen är här, är det många som bestämmer sig att installera solceller. Men är det verkligen dyrt att skaffa det? Har vi inte för lite sol i Sverige? Kommer det att skada mitt hus? Det var tre av många frågor som man ställer när solcellerna kommer på tal. Nedan hittar du för- och nackdelar med solenergi.

 

Enligt den nya rankningen Solcellstoppen 2017, som baseras på statistik från Energimyndigheten, är Ödeshög, Varberg, Boxholm eller Katrineholm de kommuner där flest solceller installerats.

Att skaffa solceller till sitt hus eller kanske fritidshus har med åren blivit allt mer populärt. Solen har alltid varit en viktig energikälla, som håller oss och växtriket vid liv. Men det finns många frågor som dyker upp när solcellerna och solcellsenergi kommer på tal. Nedan finner du för- och nackdelar med solenergi.

Fördelar med solenergi:

  • Solpaneler kan faktiskt producera elektricitet under molniga dagar, på grund av ny teknik som möjliggör en effektivare energiproduktion.
  • Det behövs nästan ingen underhållning för solceller. Det enda att tänka på är om det råkar komma smuts eller löv på dem, då måste man borsta av dem. Solpanelens garanti är oftast på 25. Systemet bör dock undersökas var fjärde och sjunde år. Rådfråga din installatör när systemet ska undersökas och hur det ska underhållas.
  • Solsystem som är installerade på hus, bidrar till minskad miljöpåverkan. Solenergin avger inga föroreningar. Installation och produktion är förknippade med vissa utsläpp men de är av mycket mindre betydelse än andra alternativen.
  • Du kommer inte påverkas av stigande elpriser. Eftersom du genererar egen elektricitet. De flesta hus har tillräckligt med utrymme på sitt tak för att installera solceller som täcker energibehovet under sommarmånaderna. Dessutom kan du ersätta taktegel eller annan takbeklädnad med solceller, vilket leder till att man slipper inköpskostnaden för exempelvis taktegel.
  • Solenergi kan öka det totala vädret på ditt hus. Denna typ av energi gör det mer attraktivt för potentiella köpare.

 

Nackdelar med solenergi:

  • Installation av solceller är en hög engångskostnad. Men det finns möjlighet att få bidrag till det.
  • Stor skillnad i elproduktionen mellan sommaren och vintern. Det sägs att under sommaren produceras det upp till sju gånger så mycket energi än under vintermånaderna. I Sverige är det därför vanligt att man kombinerar solenergi med andra typer av värmeförsörjning.
  • Solceller är känsliga för skugga och det är viktigt att tänka på att dessa inte ska överskuggas. Solcellernas upptagningsförmåga blir då begränsad.
  • Vädret kan påverka effektiviteten av solceller.