Nyheter20 bra tips för att spara pengar

Ta del av våra 20 spartips. Så här gör du för att spara pengar på ett bra sätt.

Är det så att du precis innan lön har nästan inget kvar på ditt konto? Du kanske till och med ligger minus? Det är faktiskt vanligare än vad man tror, att ha lite eller inga pengar kvar i slutet av månaden. Det kan finnas många anledningar till att det är så, att man blivit av med jobbet, haft en oväntad utgift eller att man helt enkelt slösat lite väl mycket pengar. Detta är en stor anledning till att spara pengar. Sparar man pengar så kan man få ihop en buffert att ta av om det händer något. Det gör att man inte hamnar på noll eller minus.

Att spara pengar är viktigt om man vill ha ekonomisk säkerhet i vardagen. Vissa kan känna att det är svårt att spara och att de inte kan spara pengar.

Dock är det egentligen är väldigt enkelt när man vet hur man ska göra. Nedan så kommer våra bästa spartips för hur du kan enkelt kan börja spara pengar. Våra tips fungerar för alla, oavsett om du lever ensam eller har familj.

Gör en budget

Det första tipset är något som egentligen borde vara självklart för alla. Det är att göra en budget. En bra budget är ett första steg du bör göra för att kunna spara pengar. Det är inte svårt att göra en heller. På nätet finns det en massa bra mallar du kan använda dig av om du vill. Med en budget så kan du på ett lätt sätt se hur mycket pengar du bör ha kvar varje månad och vart dina pengar tar vägen.

Spara pengar på din bostad

Bostaden är oftast det som kostar allra mest. Men det finns flera saker du kan göra för att spara pengar på ditt boende.

Dela boende med andra

Om du bor i en lägenhet med fler rum än vad du behöver själv så kan det vara smart att dela din lägenhet med en eller flera vänner. Du kan då halvera hyran och andra boendekostnader. Det går även att hyra ut ett rum om du inte har någon att dela med.

Flytta till något billigare/mindre

Många gånger så bor man större än vad man faktiskt behöver. Visst kan det kännas trevligt att ha ett extra rum, men behövs det? Det kostar ju mer pengar. Det är smart att flytta till ett mindre ställe som har billigare hyra, så sparar du in en del pengar.

Hyr ut din bostad

Är det så att du ska på semester eller resa bort en period så kan du under tiden du är borta hyra ut din bostad. Du slipper du betala hyra för en bostad du inte själv använder. Du kan dessutom tjäna pengar på det.

Skaffa ett bra lån eller byt till ett bättre lån

Är det så att du har lånat pengar för köpa bostad eller tänker att du ska göra det, se då till att få det bästa lånet, till den bästa räntan. Har du mer än ett lån kan du halvera din månadskostnad genom att samla dina lån och krediter.

Minska på dina fasta kostnader

Det finns en del fasta kostnader som ska betalas varje månad. Men du kan minska på dem genom att jämföra olika alternativ. Det så att du hittar det billigaste alternativet.

Försäkring

Försäkringar är bra att ha. Dock kan de kosta en hel del beroende på vilket försäkringbolag du har. Så det är bra att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra.

El

El kan vara lite av en rörlig kostnad, beroende på vad det är för form av elavtal som du har tecknat. Dock är det en kostnad som ska betalas varje månad. Därmed är det bra att även jämföra elavtal så att du inte betalar mer än vad du behöver.

Bredband, TV och telefoni

Många har abonnemang med bredband, tv och telefon. Det kan skilja sig en hel del i vad det kostar varje månad. Så även här är det smart att jämföra olika operatörer och bolag.

Övrigt

Se över vilka övriga fasta kostnader du har. Det kan variera, men kan omfatta musiktjänster såsom Spotify, TV-tjänster som Netflix och HBO eller andra typer av tjänster och medlemskap. Kolla upp vad det är du har och var du faktiskt använder och inte. Om du sällan använder något av dem kan det löna sig att säga upp dem.

Byt till ett bättre kreditkort/betalkort

Det går att se över vad det är för typ av kreditkort du har. Det går nämligen att spara in en hel del på att byta. En del kreditkort ger bonuspoäng när du handlar, och det kan göra att du tjänar på att använda dig av det. Sedan kommer de ofta med olika ränta, så det är bra att jämföra dem mot varandra.

Spara pengar på mat

Mat är en återkommande kostnad, som finns varje månad. Äta måste man, men inte till vilket pris som helst. Det är bra att låta bli att äta lunch ute varje dag. Då är det bättre att göra matlåda och ta med till jobbet. Det behöver inte vara jobbigt att göra matlådor. När du väl lagar mat kan du göra ett par extra portioner, eller så satsar du på göra storkok då och då för att frysa in.

Det finns flera saker du kan göra för att minska dina matkostnader. Att handla när det är rabatt är ett av dessa sätt. Genom att handla mat på nätet kan du enkelt se vad som är på rabatt och se vad som är billigt. Sedan kan det vara smart att satsa på matkassar.

Om du vill spara mer pengar på det du äter, byt ut köttet mot mer vegetariskt. Handla inte heller när du är hungrig.

Slösa mindre

Det kan låta som ett självklart tips detta, att slösa mindre pengar. Men det finns pengar att spara på att låta bli att köpa onödiga grejer. Fråga dig själv om du faktiskt behöver det du tänker köpa. Ge dig själv 48 timmar att fundera på saken. Vill du fortfarande ha det då? Ja då ska du så klart köpa det.

Jämför priser

När du väl köper något, se till att inte betala mer än vad du behöver för det. Beroende på vad det är du tänkt köpa så kan det skilja rätt många kronor mellan olika butiker. Så se alltid till att jämföra!

Köp begagnat

I princip allt är billigare att köpa begagnat. Det gör att du kan fynda oavsett vad det är du tänkt köpa. Det kan vara kläder, möbler, elektronik eller fordon.

Sälj saker du inte behöver

Genom att sälja saker du inte behöver får du in mer pengar som du kan använda för att spara eller göra roligare saker för. Det är lätt att sälja saker idag. Boka ett bord på en loppis eller sälj på nätet. Det finns allt från Blocket, Tradera till köp och säljgrupper på Facebook.

Betala räkningar i tid

Det kanske låter som ett konstigt spartips att alltid betala räkningar i tid. Men, om du betalar sent så tillkommer det onödiga avgifter. Dessa pengar kan du spara eller lägga på roligare saker.

Spara direkt när lönen kommer

Det är smart att direkt varje gång som lönen kommer på kontot ta en summa och spara undan på ett separat konto. Du kan dessutom sätta det som autogirodragning. Då ”ser” du aldrig de pengarna och vare sig saknar dem eller behöver använda dem.

Välj billigare transport

Cykel och promenader är så klart det allra billigaste sättet att ta sig fram. Men det är ju om det bara är kortare sträckor. Ska du längre, då kan det vara bra alternativ att ta bussen, istället för bilen. Eller så ser du till att samåka med andra.

Ta inte en massa olika sms-lån

Sms lån har en hög ränta och ska snabbt betalas tillbaka. Tar du flera stycken kan det vara svårt att göra det och det blir en ond cirkel där du behöver låna för att betala tillbaka. Givetvis kan det behövas ett lån, om det inträffar något, men kolla först då med släktingar. Annars, se till att ta det mest förmånliga lånet med lägst ränta.

Minska din elförbrukning

Att minska din elförbrukning är faktiskt ett mycket lätt sätt att spara in pengar på. Släck lamporna i de rum du inte är i. Stäng av apparater när du inte använder dem, och låt bli att ha dem på standby-läge.

Nedgradera

Det är många som idag har en massa saker som det inte finns behov av. Det är ofta bra många fler kanaler på våra tv-apparater än vad vi ens kollar på. Det är snabbt bredband fast det inte är ett måste. Du kan spara pengar på att ha ett mindre kanalpaket eller långsammare internet. Genom att nedgradera vissa tjänster kan du spara en del pengar. Så kolla vad det är du använder och vad det är du behöver.

Samla dina lån

Genom att samla alla dina lån till ett och samma lån så kan du få en bättre ränta. Det gör oftast att du kan få en lägre månadskostnad mot vad du kanske har nu. Så då får du automatiskt pengar över att spara.

Återanvänd och låna saker

Du har säkert en massa saker hemma som du köpt tidigare. De går att använda igen, eller göra om på enkelt sätt med DIY. Sedan är det inte fel att låna av grannar och vänner, eller byta saker med varandra kanske?

Tjäna mer pengar

Att spara pengar blir ju så klart mycket enklare om du tjänar mer. Kanske du kan byta jobb eller skaffa dig ett extra jobb.

Håll dig frisk

Är du ofta sjuk, så blir lönen därefter, då det är karensdagar och sjuklön. Så det är viktigt att du försöker hålla dig frisk och kry. Det kan du göra genom att äta rätt, röra på dig och sova ordentligt.

Spara smart

Spara pengar, så mycket du kan, men utan att det påverkar din livskvalitet. Kanske inte alla tips vi har skrivit om ovan passar dig, men många av dem kan du säkert använda dig av. Sedan har vi fler artiklar här i vår blogg som du kan ta till dig om du vill hitta nya sätt att spara på.