Nyheter



Spara pengar som student

Som student så kan det ibland kännas knapert att leva. Även om du har studiebidrag från CSN. Men även om du har en knaper budget, så går det att spara en del pengar. Här får du tips på en hel del saker du kan göra.

Sälj gamla kläder

Du har säkert en massa plagg du inte längre använder. Se till att göra en rejäl utrensning av din garderob. Sälj av detta på olika sätt. Det går att göra via olika säljgrupper på FB, via Sellpy eller Tradera.

Det är inte bara kläder du kan sälja. Du har säkert en massa andra prylar du inte längre har behov av eller använder. Det fungerar att sälja av det mesta. Från skidor till elektronik.

Skaffa ett extrajobb

Att ha ett extrajobb bredvid dina studier är bra, dels för ditt konto, men även för ditt CV. Det finns gott om deltidstjänster som du kan söka. Många gånger finns det extra jobb hos caféer, butiker och inom vården.

Agera läxhjälp eller vikariera

Det finns flera läxhjälpsföretag där du kan hjälpa gymnasielever med studierna, det mot en ersättning. Du kan även agera vikarie på högstadieskolor med mera. Det finns ofta vikariepooler att sätta upp sig på.

Ät mindre ute

Äta ute, det kostar en hel del pengar. Det är inte riktigt vad en student har råd med. Det är bra att du kanske låter bli detta så mycket du kan, i alla fall under studietiden. Börja planera dina veckor och vad du ska köpa för mat. Det finns smarta sidor på nätet med recept som kostar mindre än en tia till exempel. Det kan även vara smart att handla och laga mat tillsammans med en vän. Allt som blir över kan ni göra matlådor på.

Köp begagnad kurslitteratur

Studenter som börjar plugga för första gången är ofta snabba på att köpa all kurslitteratur helt nytt. Det kan bli extremt dyrt och det är inte ett måste. Det fungerar minst lika bra att köpa begagnad kurslitteratur. Många studentstäder har det som heter finns Campusbokhandeln. Där kan du både köpa och sälja gammal kurslitteratur. Sedan finns det även en mängd sidor på nätet med begagnade böcker samt köp och sälj-grupper på Facebook.

Satsa på matlåda

Se till att köpa mat då det är extrapris samt handla maten på billiga ställen. Sedan som vi sa, när du lagar mat och det blir över, lägg i matlåda och frys in. Se bara till att du lagar rätter som är goda att värma på. Du kan även satsa på att göra storkok på helgerna för att få bra matlådor till veckorna.

Planera din matvecka

Att planera sin matvecka kan vara riktigt bra. Dock behöver du så klart inte planera alla dagens mål. Det är bra att ha vissa basvaror hemma. Som havregryn, så att du alltid kan göra gröt om det kniper. Pytt i panna på rester är även det smart att göra. Något som är en liten bov för många, är sötsaker och fika och att man är sugen på något. Det kan bli dyrt att alltid köpa med en godbit. Du kan göra egna godsaker billigare hemma.

Starta ett matlag

En annan sak du kan göra är att starta ett matlag eller gå med i ett som finns. Enklast är detta så klart om du bor i korridor eller i kollektiv, men fungerar säkert om du bor själv i närheten av andra. Det är bra att vara några stycken. Se till att planera matveckan tillsammans, splittra kvittot och bestäm olika dagar ni skall laga middag till varandra.

Skriv dagbok

Nu menar vi kanske inte den vanliga varianten av ”kära dagbok”. Utan det är mer en dagbok över vad du lägger pengar på. Många undrar just var pengarna har tagit vägen. Du kan i denna dagbok skriva upp så snart du handlat något eller varit ute på något som kostar pengar. Du skriver alltså upp hur mycket i månaden du lägger på mat, kläder, utekvällar och så vidare.

Planera månaden

Alla har givetvis sina sätt att spara och det går bra att göra på ditt eget sätt så att säga. Du kanske föredrar att delas upp din budget vecka för vecka. Om det är så att du har för lite pengar kvar en månad, rannsaka dig själv över varför. Vad var det du spenderade pengar på som kanske var onödigt.

Det är bra att skriva en budget över inkomsterna och utgifterna, så att du har en bra koll på vad pengarna går till. Fundera även över vad du kan dra in på, hur du kan tjäna extra pengar och så vidare.

Utnyttja studentrabatter – men bara om du ändå tänkt köpa

Det finns massor av rabatter och förmåner för dig som är student. De är bra att utnyttja, men bara om du ändå har tänkt att köpa. Köp inga saker du ändå inte behöver om man så säger.

Mecenat och Studentkortet är exempel på kort och webbtjänster där rabatter och förmåner samlas, så se till att du har dessa uppdaterade. Ta även för vana att innan du ska köpa något att fråga om det finns en rabatt för studenter. Ibland gör det inte det men bara frågan kan ge en spontanrabatt bara så där Kolla av tjänster och till exempel prenumerationer och liknande du haft sedan tidigare. Kan du få rabatt nu när du är student?
 

10 spartips för studenter

Här kommer 10 spartips för dig som är student.

  • Gör en budget. När du är student så gäller det att du har koll på finanserna. Räkna ut vad pengarna går till och hur mycket som blir över till annat, finns det onödiga utgifter du kan skära ner på?

  • Sälj det du inte behöver. Du har säkert en massa i garderoben eller under sängen som du inte använder. Se över vad du har hemma som du kan tänka dig att sälja.

  • Sök stipendier och bidrag. Det finns ofta hur många stipendier som helst du som student kan söka och det utan allt för mycket ansträngning. Samma sak gäller till exempel bostadsbidrag.

  • Jobba extra. Ibland går studierna på lågvarv, då kan det vara en bra idé att jobba för att tjäna lite extra pengar. Se bara till så att du inte jobbar för mycket bara, då kan du börja få mindre välkomna samtal från CSN med krav på att betala tillbaka dina studentlån.

  • Gör matlådor. Storkok och matlådor håller matkostnaderna nere.

  • Minska matsvinnet och sluta släng! Lukta och smaka på maten för att se om den fortfarande är fräsch. Det är den ofta nämligen. Det eftersom bäst före är bara en rekommendation.

  • Undvik att göra många dyra småköp, se istället till att du storhandlar ett fåtal gånger på större butiker. Du sparar pengar, samt att du även får inspiration till nya, billigare och smartare sätt att laga mat.

  • Jaga studentrabatter. Det finns studentrabatter överallt, bara du tittar efter dem

  • Bo tillsammans. Du kan minska bostadskostnaderna genom att billigt boende. Dela en lägenhet med flera personer eller satsa på att bo i studentkorridor.

  • Öppna sparkonto. Även om du bara kan lägga undan en liten summa regelbundet är det bra att kunna använda den som buffert eller extrapengar när det behövs.