Nyheter



Vanligaste misstagen i din deklaration

Fler än hälften har ännu inte deklarerat – och det är drygt två veckor kvar. Men se upp – det är lätt att deklarera fel. Här är de vanligaste misstagen i deklarationen, enligt Skatteverket.   

Har du hunnit deklarera i år? Om inte, ingen fara – du har tid på dig till andra maj! Faktumet är att mer än hälften av dem som ska deklarera har fortfarande inte gjort det. De allra flesta behöver bara godkänna deklarationen och skicka in, men så finns det en del som ska göra ändringar och där börjar problemen.

Att göra ändringar i deklarationen är inte alltid lätt. Men Skatteverket försöker göra det så lätt och smidigt som möjligt för oss.
– De vanligaste felen som vi ser i deklarationerna handlar om försäljning av bostad eller värdepapper samt avdrag för resor till och från arbetet. På dessa tre områden har vi utvecklat tjänster till hjälp för dem som ska deklarera. Men även för den som har en enkel deklaration utan ändringar ser vi misstag som vi vill tipsa om att undvika, berättar Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Skatteverket listar fem vanligaste misstagen i deklarationen:

  • Många missar att anmäla sitt bankkonto. Närmare en miljon personer hade inte anmält konto inför deklarationsöppningen. Det är nämligen så att Skatteverket inte gör några automatiska utbetalningar om det inte finns ett föranmält konto.
  • Tidsoptimism. Det andra vanligaste misstaget är att inte lämna in deklarationen i tid- Sista dagen att lämna deklarationen är 2 maj. Enklast är det att deklarera digitalt, sedan kan man också lämna pappersdeklarationen på ett servicekontor, men då måste detta ske under öppettider.
  • Nästa fel handlar om avdrag för resor till och från arbetet. För de som ska göra detta avdrag har Skatteverket en så kallad beräkningstjänst vilket hjälper att avdraget blir rätt.
  • Det brukar även blir struligt med deklarering av försäljning av bostad och försäljning av aktier och andra värdepapper. Skatteverket rekommenderar att använda sig av den tillgängliga e-tjänsten och beräkningshjälpen för att ens avdrag ska vara rätt.  


Om deklarationen lämnas in digitalt senast 2 maj, finns det möjlighet att få skatteåterbäring i början av juni.  

Källa