Nyheter



Ung och vill spara? Så här gör du

Så sparar du smartast som ung

Inkomsterna är små och pensionen ligger en halv evighet bort. Så känns det nog i alla fall för många ungdomar. Att spara som ung är en god idé, eftersom att det är inte storleken på inkomsterna som ska avgöra om du sparar eller inte, utan storleken på utgifterna. De ökar gärna ju äldre man blir.

Det är bra att börja tidigt med sparande. Det är inte fel om det redan börjar genom att föräldrarna sätter upp ett sparande.

Sparande för dig som är 16 år

Du kanske tänker att du som är ”bara” 16 inge ska behöva spara, men det är en fördel att börja tidigt. Det är ju så att även små summor kan bli stora om du investerar dom klokt. Bland annat kan du ha nytta av ränta-på-ränta-effekten

De allra flesta 16-åringar bor hemma och då kan du även för det mesta lägga undan det du får i inkomst. Detta då föräldrarna har ansvaret för din försörjning. Skulle det vara att du tjänar mycket pengar och dina föräldrar har det svårt med ekonomin kan det vara att du måste stå för vissa av dina kostnader själv. När du fyllt 16 har du rätt att själv öppna ett sparkonto som du sen styr över helt och hållet.

Skulle du däremot vilja öppna ett aktiekonto så måste alla förmyndare (dvs föräldrar/vårdnadshavare) godkänna detta och skriva under avtalet. I detta avtal så godkänner förmyndarna att de har tillgång till alla uppgifter på aktiekontot och i princip kan administrera allt med detta konto samt att de har full insyn.

Sparande för dig som är 18 år

När du fyllt 18 så är du myndig och du får helt och hållet själv besluta allt som har med din ekonomi att göra. Du har full tillgång till alla konton i ditt eget namn samt att du behöver inte heller ha godkännande från föräldrar för att öppna konton eller göra finansiella affärer. Det innebär att du nu själv kan bestämma vad du vill ha för slags sparande, samt att du fritt kan placera dina pengar var du vill. Du ska även börja ta ansvar för att kunna försörja dig själv. Om du väljer att bo hemma så ska du dela på hushållets kostnader så som hyra, el, hemförsäkring med mera samt att du får betala dina egna nöjen, mat, kläder med mera. Dock är det ofta ett smart val att bo hemma, det är billigare än att skaffa ett eget boende. Det gör att du kan passa på att spara så mycket du kan.

Är det så att du går på gymnasiet så har dina föräldrar fortfarande skyldighet att försörja dig fram till dess att du avslutar gymnasiet men som längst tills du fyller 21.

Sparande för dig som är kring 22 år och studerar

Kanske det är så att du nu har flyttat hemifrån och börjat ditt liv som vuxen. Är det så att du valt att läsa vidare och studerar så kanske du valt att ha studiebidrag och lån. Dessa pengar ska gå till hyra, mat, hushållsartiklar, kläder, studielitteratur, nöjen med mera. En del väljer att jobba extra för att få in mer pengar. Det kan kännas svårt att spara med bara sitt studiebidrag, men många bäckar små som det heter!

Sparande för dig som är kring 22 år och arbetar

Om du inte väljer att plugga vidare utan istället satsar på att jobba så är det bra att även spara. Det även om du tycker att din inkomst är låg. Troligen har du ändå mer pengar över än de som valt att studera. Många gånger har man inte heller barn att försörja. Så passa på att spara för din första bostad, din första bil eller liknande.

Det är bra att välja ett billigt boende och inte köpa allt för mycket prylar till att börja med. Det gör att du även har chans att dra iväg på äventyr när och hur du vill om du inte har en massa saker kvar hemma.

Är ni två som delar på ett hushåll utan barn så har ni oftast ännu bättre ekonomi. Lägg undan pengar i olika sparandeformer för kort- och långsiktiga mål.

Välj rätt sparform

Olika sparmål kräver olika sparform. Så det gäller att du väljer rätt beroende på vad det är du har tänkt att spara till.

Sparande till oväntade utgifter

Det vanligaste är att välja ett vanligt sparkonto där du kan sätta in dina pengar när du vill och ta ut dina pengar med fria uttag. Dock är det så att på dessa typer av sparkonton är det sällan hög ränta. Men det kan ändå vara bra att ha för just oväntade utgifter.

Det vanligaste är ett sparkonto där du kan sätta in dina pengar när du vill och ta ut dina pengar med fria uttag. Ett sådant sparande ger oftast inte så jättemycket i ränta, men kan ändå vara bra att ha till oväntade utgifter eller en månad där dina inkomster är kanske lite mindre än vanligt.

Sparande till en semester eller bil

Om du tänkt spara till något som ska ske inom en snar framtid är det bra att ta relativt låg risk med dina sparpengar. Du kan till exempel välja att ha ett sparkonto med bindningstid på 1, 2 eller 3 år. Du kan därmed inte lockas att använda pengarna innan denna tiden och det är även något högre ränta på detta sparsätt. Se till att jämföra olika sparkonton och se vilken som ger dig bäst ränta

Ett annat alternativ som finns är att välja ett fondsparande i form av korta räntefonder, även kallade penningmarknadsfonder.

Har dina föräldrar sparat till dig?

Om det är så att dina föräldrar öppnat ett sparkonto i ditt namn så är pengarna dina. Dessa pengar ska användas för saker som så att säga gagnar dig. Men pengarna i sig förvaltas av dina föräldrar i deras egenskap av förmyndare tills du fyller 18 år. Så snart du fyllt 18 och är myndig så får du själv tillgång till dessa sparade pengar.

  • När sparkontot eller fonderna står i barn under 18 års namn är det barnet som står för skatt och eventuell deklaration.

  • På ränteinkomster drar banken av skatten och lämnar kontrolluppgift och barnet behöver inte deklarera.

  • På fondinnehav av mindre värde behöver barnet som huvudregel inte betala skatt och därmed inte heller deklarera.

  • Är fonderna värda mer än 50 000 kronor, eller om barnet har andra kapitalinkomster som är skattepliktiga, måste barnet betala skatt.

  • Äger barnet fonder som säljs med vinst måste barnet alltid betala skatt och lämna deklaration.

Sparande till första boendet

Är det så att du vill ha en bostadsrätt eller ett hus så är det nästan ett måste att se till att spara till själva insatsen. Den brukar vara på 15 % av bostadspriset. Det är bra att ha klart för dig att du behöver spara 5-10 år för detta. Det kan vara läge att ta sparande med lite högre risk med en möjlighet att få högre avkastning, så att det går snabbare att spara ihop till handpenningen. Du kan till exempel blanda aktiefonder med långa räntefonder för att få en lite högre förväntad avkastning men ändå inte till den högsta risken. Genom att blanda fondtyper sprider du risken i ditt sparande.

Sparande till pension eller möjligheten att gå i tidig pension.

Sen var det ju det här, med att bli gammal. Är du 16, 18, 22 nu, så kanske du känner att den tiden är långt borta. Men det är även bra att nu börja spara för just den tiden så att du får en guldkant på tillvaron som äldre. Det kan vara bra att satsa på att lära sig allt om aktier.

För det riktigt långsiktiga sparandet rekommenderas det vanligtvis att man sparar i aktier eller aktiefonder. Att investera i aktier från flera företag eller flera aktiefonder och på olika marknader är oftast en klok idé. Men se som sagt till att sätta dig in i det så att du kan allt om hur du ska spara på detta sätt.