Nyheter



Tips på olika typer av sparformer

Tips på sparformer och bästa sättet

De allra flesta av oss vet att det är viktigt att spara pengar. Att det är bra att ha en slags buffert om det skulle vara så att det händer något oförutsett. Dock kan det kännas svårt att komma igång med ett bra sparande. Det finns många som har olika orsaker till att man inte börjar spara. En av dessa saker är att man tycker det är svårt att hitta rätt sorts sparform. Det finns ju idag rätt många olika sätt att spara på.

Det du behöver fundera på för att få det bästa sparandet, är hur mycket du kan spara och vad det är du har tänkt att du ska spara till. Är det så att du tänker att det ska vara ett långsiktigt sparande, ska det vara till en resa eller nytt boende. Eller är det allmänt sparande som är till för oförutsedda utgifter? Du kanske har tänkt att öppna ett konto och spara till barn?

Det är bra att bryta ner dessa sparfrågorna till mindre beståndsdelar, eftersom att det då är bra mycket lättare att komma igång med ett sparande när du vet vad du har för behov av det eller hur du vill spara. Det är även bra att se över sina utgifter samt försöka minska dem, så att du får mer pengar över till att spara. Det finns en massa bra sätt att göra detta på utan att göra allt för stora eftergifter i det dagliga livet. Sedan är det bra att börja spara oavsett summa, ni vet ”många bäckar små”.

En bra sak kan vara att dela upp ditt sparande. Även om du planerar att ha ett långsiktigt sparande så kan du lägga upp det på flera olika sparformer. En del till sparande som är låst ett par år, och en del på andra sätt som att kanske binda dem i aktier eller köpa kryptovalutor. Det gör att du kan bli lite mer aktiv i ditt sparande.

Långsiktigt sparande

Ett långsiktigt sparande är bra om du ska få ihop pengar till en bil, en båt, ett boende och liknande. Det spelar inte så stor roll vad det är du sätter som slutmål, men tumregeln här är att det bör vara ett sparande över minst 5 år, kanske längre. Ett bra alternativ kan vara att spara en bank eller ett finansiellt institut där du kan låsa pengarna i till exempel 5 år. Det gör att du inte kan röra pengarna under den tiden de är låsta.

Kortsiktigt sparande

Är det så att du vill spara ihop pengar för något som ska ske snart, kanske en resa eller ett bröllop så är det ett kortsiktigt sparande du ska satsa på. Det är då ett sparande som sker under 1-2 år. Även om det är kortare tid att spara är det bra att se över olika varianter av sparande. Se till att pengarna får jobba för dig, så att de växer under tiden som du sparar dem.

Sparformer

Sparkonto

Detta är det absolut säkraste sättet att spara pengar på. Dock är det ju som så att det är ofta en väldigt låg avkastning på denna sparform. Det finns även olika sätt här och det är att på stället du sparar om det omfattas av insättningsgarantin. Gör den det, så betyder det att om de går i konkurs under tiden dina pengar sparas hos dem, så går staten in och betalar tillbaka dina pengar. Insättningsgarantin omfattar belopp upp till 950 000 kronor. Du har även möjlighet att ansöka om ett tilläggsbelopp på upp till 5 miljoner kronor. Omfattas de inte av denna garanti, så är det inga pengar tillbaka vid konkurs.


 

Konto till barn

Här bör du fundera över om barnet ska ha rätt att ta ut pengar eller om du som förmyndare är den enda som får ta ut kapital. Vanligtvis gäller att barnen har rätt till kontot den dagen de fyller 18 år. Det enklaste och tryggaste sättet att spara på är att öppna upp ett vanligt sparkonto till ditt barn.

Om ni väljer att spara på ett sparkonto och vill att barnets sparpengar ska växa så snabbt som möjligt så är det bra att öppna två sparkonton, först ett månadssparkonto som ni sparar regelbundet på och senare ett fasträntekonto som ni för över sparpengarna till när ni har sparat ihop kanske 10 000 kronor. Sedan gör ni som så att ni binder pengarna på fasträntekontot i 3 år det gör att ni får ni en bra avkastning och efter tre år bör ni binda pengarna igen. Fortsätt att spara på månadssparkontot vid sidan av och för över ännu mer pengar till ett fasträntekonto när pengarna vuxit tillräckligt.

Det finns många olika sätt även här för att spara till barnen. Det bästa är att prata med din bank om de olika formerna.

Fonder

Det finns olika sätt att spara på i fonder. Det man ska tänka på är att det kan skilja skattemässigt mellan de olika alternativen. Bland annat kan du välja att beskattas direkt när du avyttrar fonderna. Det kallas fonddepå. Fonddepån är föremål för beskattning på 30 % när du gör en vinst vid till exempel försäljning eller byte av fonder inom fondkontot. Det beskattas även med en årlig schablonintäkt på värdet. Om du säljer fonder med förlust är den avdragsgill i din inkomstdeklaration. Skatten på utdelning betalas av fondbolaget och fondbolaget skickar kontrolluppgifter till Skatteverket avseende kapitalvinster och förluster och även schablonintäkter.

Ett annat alternativ är ISK eller ett investeringssparkonto. Då innebär det att du kan spara i både fonder och marknadsnoterade värdepapper, alltså aktier, samt bankinlåning. Väljer man detta alternativ så betalar man ingen skatt vid vinst eller utdelning.

ISK som sparfond är fördelaktigt om du tycker om att vara aktiv i ditt sparande, hänger med i vad som händer och tittar till ditt konto med jämna mellanrum för att se över samt göra förändringar i ditt innehav.

Optioner

En option är ett avtal mellan en utställare och en innehavare som ger innehavaren av optionen rätt, men inte skyldighet, att i framtiden sälja eller köpa en underliggande tillgång till ett i förhand bestämt pris. Detta innebär att det kan vara en aktie eller en valuta. Man delar upp optionerna i säljoption och i köpoption.

Obligationer

Obligationer är ett räntebärande så kallat enkelt skuldebrev. Den som äger obligationen eller skuldebrevet har helt enkelt lånat ut pengar till staten eller till ett företag. Man brukar kalla dessa obligationer för kupongobligationer. Det gör att man får dels det nominella belopp som betalas ut när skuldebrevet löper ut samt att man får periodiska utbetalningar.

Kryptovaluta

Idag är det rätt så vanligt att man kan handla med det som heter kryptovaluta. Det går även att spara i denna form. En kryptovaluta är en digitalvaluta som beskrevs först 1998. Den allra mest kända kryptovalutan är Bitcoin, men det finns idag hur många som helst av denna sortens digitalvaluta. Du kan spara i kryptovaluta och det finns svenska aktörer som hjälper till med detta. Kryptovaluta beskattas som kapitalvinst, det vill säga med 30 % skatt på vinstbeloppet.
 

Risker

Oavsett vad det är för sparform du väljer så är det väldigt viktigt att fundera på hur riskbenägen du är. Om det är så att du vågar ta stora risker, en del risker eller inga risker alls. Det enda sparande som inte har någon form av risk är det vanliga bankkontot. Där sparas dina pengar utan att de riskerar att minska i mängd eller försvinna. Räntan på sparkonton är dock för närvarande mycket låg vilket gör att det som huvudsakligen kommer att öka summan är det du betalar in.

Den person som är villig att ta risker kan ha möjlighet att se sina pengar växa och det kan vara en kick att våga riskera lite. Det är bra att se till att du inte riskerar mer än vad du har råd att förlora. Idag finns det olika former av sparande som är mer eller mindre risker med som du kan välja mellan. Det är bra att ha en taktiskt och blanda olika risker i ditt sparande. Det kan du göra när det kommer till vanligt fondkonto men framför allt med ett ISK i och med att i ISK kan du även spara i andra värdepapper än just rena fonder.


 

Vanliga frågor och svar

Var kan jag få råd om sparande?

Är det så att du är lite osäker på hur du ska spara, men du vet att du VILL spara, så är det inte fel att ta kontakt med en finansiell rådgivare. Denna tjänst finns oftast hos de allra flesta banker. Det finns även en mängd bra information på nätet om olika sparformer. Du kan söka efter råd om olika typer av värdepapper med mera. När du väl har ett möte med en finansiell rådgivare så är det bra om du ser till att själv ha alla fakta, siffror och en klar målbild. Det är bra att vara realistisk och inte ha allt för stora förväntningar på att det ska bli skyhöga avkastningar. Fundera på hur mycket du har råd att förlora på att spara med risk och vilken risk du är villig att ta. Du kan även boka in möte med flera olika finansiella rådgivare så att du får fler infallsvinklar.

Vilket är det bästa sättet att spara pengar?

Denna fråga är egentligen rätt så omöjlig att svara på. Det hela styrs oftast av vad du har för ekonomi, vad för risker du kan tänka dig att ta, vad du ska spara till, hur länge du har tänkt att spara och så vidare. Det finns många åsikter inom ämnet sparande. Alla har olika råd att ge när det kommer till det. Detta råd har dock alla gemensamt – olika sparformer passar olika bra för olika personer.

Kan jag göra uttag från ett sparkonto?

Då det finns olika sparkonton, så beror det på. Men det är ofta så att de allra flesta sparkonton begränsar det antal uttag du kan göra. Är det ett konto med höga räntor kan det vara att du inte får ta ut pengar alls under tiden du bundit dem på detta konto. Men behöver du dem inte så är det bra att de får sitta där och växa, eller hur?