NyheterSpartips för sommaren

Spartips för sommaren 

Sommaren är här och en del kanske redan gått på semester medan det för andra snart är dags. Under semester är det ofta många saker man vill hinna med. Men det kan bli en dyr historia det där med att ha semester. Det eftersom man vill se och göra och åka till olika ställen. Dock behöver semestern inte bli allt för dyr. Här är en del tips du kan ta till dig.

En budget är bra

En budget är något som är bra året runt. Det spelar ingen roll om du ska åka utomlands eller satsar på att vara hemma i Sverige. Sätt upp en budget och följ den. Då slipper du få otrevliga överraskningar senare, när semester är över. Se till att ta med alla sorters utgifter som du kan tänkas ha under sommaren. Du gör alltså en särskild sommarbudget, där du har plats för de saker du vill göra på semester. Ta med boende, transport, småsaker som fika, glass, sevärdheter med mera. Ett bra sätt att budgetera är att räkna ut hur mycket per dag av semesterkassan du kan använda och sedan följa det.

Jämför valutor

Är det så att du tänker dig åka utomlands på din semester? Då kan det vara bra att jämföra hur den svenska kronan står sig mot andra valutor. Det kan göra att vissa semestermål är dyrare än andra om du växlar till deras valuta. Så är det så att euron är svag medan lire är stark, så välj bort EU-länder och åk till Turkiet som exempel.

Välj flyg med din plånbok

Om du har bestämt dig för en viss destination, så finns det andra saker du kan göra för att det ska kosta mindre. Det är bra att jämföra flyg så att du får det bästa priset. Det kan vara obekväma avgångstider eller välja rutter som innebär mellanlandning som gör att det blir bra mycket billigare. En bra grej att veta är att priset är ofta högre de dagar som andra vill resa på. Det är ofta på lov och helgdagar. Är det en helgdag på torsdagen så kommer det vara billigare att åka på fredagen. Det är även bra att kolla av våra grannländers flygplatser så som Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Sedan är en sista minuten även det något som kan göra att resan blir bra mycket billigare.

Hitta billigt boende

Boende är en viktig del av semestern, oavsett om du ska åka utomlands eller stanna hemma i Sverige. Det är inte fel att använda dig av jämförelsesajter som Trivago.se och Momondo.se för att se vad hotellen kostar. Andra bra sätt att hitta eller få tag på billigt boende är att bli bonuskund. Bokar du ofta på samma sajt kan du ibland få rabatt.

Det är inte heller ett måste att bo på hotell. Det finns en massa andra bra alternativ som är billigare. Enklare boende i form av vandrarhem och bed & breakfast kan faktiskt vara riktigt bra, det finns bra sajter för dessa med.

Sedan går det även att boka privata rum och lägenheter som tillexempel via Airbnb.se som förmedlar boende hos privatpersoner.

Hotellpriserna brukar vara drastiskt lägre en bit från stadskärnan eller stranden så det kan vara ett alternativ. Dock måste du tänka på att du kanske får betala för taxi eller buss om du ska ta dig någonstans.

Semestra billigt hemma

Att ha en fantastisk semester behöver inte betyda att du måste resa iväg eller bo på hotell. Det går att stanna hemma och få en riktigt bra semester ändå. Det går att göra många gratis saker. Packa en korg med goda saker att äta och ta en picknick i en vacker park till exempel. Bra mycket billigare än att äta ute. Sen är det faktiskt även bra mycket mysigare att sitta i en park.

När sommaren är bra i Sverige, då är den ofta riktigt bra. Är det sol och vackert väder finns det många bra saker att hitta på. Utomhusaktiviteter med vänner som är gratis är till exempel att samla vännerna för en femkamp, spela kubb eller ta med en fotboll. Har du nära till stranden är även det ett billigt nöje att ägna dig åt.

Andra trevliga saker att göra är att fiska, testa geocaching, besöka kyrkor, gå på sommarföreläsningar, eller hitta ställen med gratis musik. Det finns flera bra sajter på nätet som listar gratis eller billigare saker att göra och det i en mängd städer runt om i Sverige.

Om ni är en familj med barn och vill hitta på saker så går det med att hitta gratis grejer. Sajten Barnsemester har en bra översikt över gratis familjenöjen över hela Sverige. Man söker via en karta och här hittas alltifrån coola lekplatser till roliga evenemang. Annars går det att även göra roliga saker hemma med barnen detta år, och satsa på en lite bättre semester nästa år.

Spara för din semester nästa år

Om du känner att du nästa år vill kunna lyxa till det och ha en semester som får lov att kosta pengar. Då kan det vara bra att redan nu snart börja spara för detta. När din semester är över för i år, sätt upp en budget som ska vara för året som kommer. Sätt upp sparposter så att du kan spara undan pengar varje månad. Det är bra idé att spara dels för en buffert, som alltid är bra att ha, dels ett målspar som är för din semester.

Om det är så att du har svårt att få undan pengar som du kan spara med den ekonomin du har nu, så kan det vara läge att se över en del saker. Du kan spara in på en massa olika saker så att du i stället kan lägga de pengarna på hög. Minska ner på onödiga köp, byt abonnemang, säg upp prenumerationer med mera. Sedan finns det även sätt att tjäna pengar. Rensa hemma och sälj av det, via nätet eller på loppis till exempel. Erbjud dina tjänster till andra, som klippa gräs, passa hund med mera.