NyheterSpara pengar genom smarta tips

Spara pengar –smarta tips för att minska dina utgifter

Vem vill inte spara pengar? Dock är frågan hur mycket vill du spara och hur stora uppoffringar är du beredd att göra? Det finns en massa bra tips, så är enkla och som kan göra att du sparar flera tusenlappar om året.

Här har vi samlat flera bra spartips. En del som du säkert hört förr men även andra tips som kanske är helt nya för dig.

Hur mycket vill du spara?

Den första fråga som du ska ställa till dig själv är hur mycket du vill spara och varför. Om du inte har så bra koll på vad du har för utgifter så är det faktiskt så att det ska gå bra att spara en tusenlapp i månaden utan att du känner av det! Denna peng kan göra att du får pengar över till saker du behöver eller saker du vill göra och det gör även att du kanske slipper ta det där onödiga lånet.

Här är flera bra spartips. Du behöver inte följa alla för att kunna spara. Välj dem som du känner dig bekväm med och som du känner att du kan leva upp till.

Sparknepen du kan göra hemma med en gång

Det finns flera knep du kan göra hemma och det direkt. Det krävs ingen större ansträngning för dig men det gör att du snabbt kan börja spara direkt.

 • Byt från pappersfaktura till e-faktura

Många har än idag fakturor på papper som kommer hem i brevlådan. Detta medför ofta en så kallad aviavgift eller en faktureringsavgift på 20-30 kronor. Om du kan ta bort en enda, så kan spara från 300 kronor per år. Blir du av med tre stycken kan du spara från 900 kronor om året!

Du kan fixa både e-faktura och autogiro när du loggar in på din internetbank. Det är bra inte bara för din plånbok men även för miljön! Sen så har du alltid koll på var din faktura är någonstans.

 • För över pengar till separat konto vid lön

Det går att spara rätt mycket genom att ha ett särskilt konto att föra över pengar till. Låt inte allt sitta på lönekontot. Betala alla räkningar först och för sedan över det mesta till ett annat konto, så slipper du vara pank sista veckan före lön. Ha kvar pengar till nödvändiga saker som mat och annat.

 • Betala alltid räkningarna i tid

Det är viktigt att alltid se till att betala sina räkningar i tid, annars kan du få onödiga straffavgifter. Ett bra tips är att lägga in räkningarna för betalning direkt när du får dem, så att du direkt när lönen kan betala dem.

Sparknepen du gör när du köper livsmedel

De här knepen kräver att du är lite mer aktiv men är ändå lätt att genomföra. Målet med detta är att du ska få en billigare matshopping.

 • Handla inte mat hungrig

När man är hungrig så åker bra mycket mer ner i korgen än vad du behöver. Är du mätt, så kommer du att bara handla det du skrivit på din lista.

 • Planera dina matinköp – handla allt på en gång

Det är inte fel att bunkra upp hemma med saker du vet att du alltid äter. Passa på att köpa saker på rea, eller kampanjer på olika saker.

 • Köp mat med kort datum

Många matbutiker säljer livsmedel för halva priset när det bara är någon dag kvar till sista förbrukningsdag. Detta går perfekt att äta, samma dag eller frysa in för att äta senare.

 • Köp storpack

Det är ett smart drag att köpa storpack på saker eftersom det ofta är billigare. Det är bara att frysa in saker som kött, fågel och fisk.

Sparknepen när du åker till och från arbetet eller skolan

Till och från jobbet eller skolan är det lätt att slösa pengar utan att man tänker på det. Här är tips du kan ta till dig.

 • Spara in på köpkaffet

Väldigt många väljer att köpa en kaffe ute, på väg till jobbet eller skolan. Dock kostar detta för 20–40 kronor. Gör du det fem gånger i veckan blir det 400–800 kronor i månaden, eller 5 000–10 000 kronor om året om du skulle avstå helt.

 • Lämna bilen hemma

Att ta bilen kan ge stora kostnader då det drar bränsle som idag är rätt dyrt. Skippa det och åk kollektivt istället. Har du nära, så ta cykeln eller gå.

Sparknep som tar lite tid, men som du bara behöver göra en gång

Det finns även flera andra sätt att spara in pengar på. Här är några tips.

 • Har du rätt till bostadsbidrag?

Kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag, eller kanske bostadstillägg för pensionärer. Sök och få extra pengar i kassan!

 • Rörlig ränta i stället för fast – byt bank

Om du har ett bolån är det bra att kolla av detta och även andra lån regelbundet. Du kan på enkelt sätt byta och få ner kostnaderna och därmed spara pengar.

 • Gå igenom dina kvitton

Ta fram dina kvitton och gå igenom vart dina pengar tagit vägen under månaden. Kolla även kontoutdrag från banken och kreditkortsfirman så ser du exempelvis hur mycket du handlat av något. Detta är ett bra första steg mot att göra en budget.

Sparknep som kräver lite jobb

Det finns sparknep där du måste lägga ner lite tid och energi på. Här är några av dem.

 • Sälj kläder du inte använder på nätet

Har du saker du inte använder så är det ingen idé att ha dem kvar, eller hur? Sälj av det du kan, skänk bort resten!

 • Gör matlådor

Du kan spara en massa pengar på att låta bli att äta lunch ute och göra matlådor att ta med dig istället! Lunch ute varje arbetsdag är cirka 2 000 kronor i månaden.

Tips för att spara mer pengar

Ett bra sätt att spara pengar är att införa 48-timmarsregeln. Ta 48-timmar på om du egentligen behöver just den saken innan du slår till. Vill du verkligen köpa saken, kolla på sajter som Prisjakt.nu var du hittar den billigast.

Se över dina återkommande räkningar är ett annat bra tips. Många gånger så betalar man sin elräkning, bilförsäkring och telefon- och bredbandsabonnemang utan att kolla upp om det finns billigare alternativ. I dag finns det flera jämförelsetjänster så använd dem och jämför!

Byt dyra restaurangmiddagar mot knytmiddagar! Även om det är bekvämt att gå ut och äta, varför inte samla vänner och ha ett knytkalas istället?

Ett annat bra tips du kan ta till dig är att sänka värmen hemma. Det om du bor i villa eller radhus. Genom att sänka värmen hemma, bara ett par grader kan räcka, så sparar du mycket pengar.

Undvik stand-by-läge är ett annat bra tips, då detta drar el, som är dyrt! Du kan sänka din elförbrukning genom att stänga av alla elektriska apparater ordentligt hemma.

Ett sätt att spara en hel del på är att skippa snus och cigaretter! Ett paket cigaretter kan kosta så mycket som 65 kronor, röker du ett paket om dagen i ett år, så är det 24 000 kronor. Dessa pengar kan vara bra mycket trevligare att lägga på annat. Dessutom mår du mycket bättre genom att vara rökfri! Det finns många gånger möjlighet att få friskvårdsbidrag från ditt arbete. Använd dem för att bli rökfri!

 

Fler smarta spartips

 • Baka ditt bröd

 • Köp kläder second hand

 • Kranvatten i stället för flaskvatten

 • Skippa gymkortet

 • Inför godisförbud

 • Välj lägenhet i stället för hotell på semestern – åk under lågsäsong


 

Vi hoppas att våra spartips ska kunna hjälpa dig på vägen att kunna spara både en eller flera tusenlappar per år. Dessa kan du sedan använda till saker du behöver eller saker du vill göra. Om du är smart så ser du till att spara både som buffert och som målsparande.