NyheterLär dig spara flera tusen i månaden

Spara ihop pengar, flera tusen i månaden, få ihop till en miljon

Om man vill spara pengar, kanske få ihop till en miljon, så är det just det att börja spara. Gärna så tidigt som möjligt med! Då har du nytta av ränta på ränta-effekten, vilket gör att pengarna växer snabbare. Det är alltså bättre att spara lite, än inte alls och då börja spara så tidigt du kan. Det är även bra att gå igenom vad du kan göra för att spara mer.

Vem kan spara?

Alla kan spara och varje sparande man gör är bra. Det går att börja smått för att sedan öka sparandet när man kan. Det är inte fel att satsa på ett automatiskt sparande varje månad. När lönen kommer in dras det direkt pengar till sparkontot. Börja med fem eller tio procent av din nettomånadslön. Det brukar efter ett tag fungera riktigt bra och du kommer inte märka av att det är mindre på lönekontot.

Saker att göra för att spara mer

Hejda impulsköpen

Att impulsshoppa kan vara kul men kan lätt bli dyrt i längden. Många handlar för att trösta sig eller för att belöna sig. Det är inte så bra att göra det. Sedan är det bra att låta bli att handla hungrig samt lägga undan plagg eller det du funderar på att köpa och just funderar på om det ska köpas eller inte.

Välj bort takeaway-kaffe, vatten och annat

Att köpa kaffe på språng är något som man lätt kan göra till en dålig vana. En kaffe om dagen för 20 kronor blir 400 kronor i månaden. Då är det bättre att brygga kaffe hemma och ha med i termos, så väl som att ha en egen vattenflaska med sig. Det går att investera i en sodastream om du vill ha bubbligt vatten. Det går att spara flera hundra genom att ta bort små-handlandet.

Ta med matlåda och gör storkok

Det är både dyrt och ohälsosamt att äta ute. Det är bra mycket bättre att ha med en egen matlåda. Är du smart så gör du storkok på söndagen hemma. Då kommer du att ha lunch för hela veckan att ta med dig. Om du äter ute varje dag för 100 kronor om dagen så blir 2000 kronor i månaden. Om du sparar 70 kronor per lunch blir det 350 kronor i veckan och 1 400 kronor i månaden.

Matkuponger och reavaror

Titta i reklamblad och handla med matkuponger. Med rabatterbjudande kan du spara flera tusenlappar per år.

Köpstopp/handla second hand

Inför köpstopp och börja rensa i dina gömmor. Leta efter saker på second hand, du hjälper både din plånbok och miljön. Du kan dessutom sälja av egna plagg du inte använder!

Sälj av saker och kläder


 

Anordna loppis eller lägg ut saker på annons på nätet. Enligt Tradera har vi över 30 000 kronor att tjäna på att rensa hemmet. Det är 2 500 kronor i månaden. Så kolla av vad du har hemma som du inte längre använder eller har nytta av och lägg ut dem för att sälja.

Handla ”fel” säsong

Köp sommargrejer i september och vintergrejer i april. Det är då du kan göra riktigt stora fynd!

Köp aldrig halv/helfabrikat/snabbmat

Att köpa och äta hel- eller halvfabrikat är inte nyttigt, så väl som att det kostar mer samt att det inte heller är så gott, eller hur? Det går att laga bra mycket hälsosamma rätter hemma som är godare och billigare!

Läs böcker och tidningar på nätet eller låna på biblioteket

Låna böcker i stället för att köpa. Biblioteket har många olika tidningar, böcker, samt att de även lånar ut filmer och spel.

Sänk värmen, duscha snabbt och släck lampan

El är något som kostar en hel del pengar och det går att spara upp till 20-30 procent. Det kan betyda tusenlappar på ett år.

Spara pengar på underhållningen


 

Underhållning så som biobesök och restaurangbesök är kul, men även här går det att spara pengar. Du kan se film hemma, ha knytkalas med vänner och så vidare.

Spara i aktier/fonder eller sparkonto

Många bankkonton i dag ger noll ränta. Det går att öppna sparkonto hos en mindre aktör som ger dig litegrann men fortfarande inga stora summor. Fonder är bra för ett mer långsiktigt sparande.

Se över el, telefon och andra räkningar


 

Svenska konsumenter betalade nästan en miljard för mycket för el under 2018. Det är bra att se till att du har ett elavtal som du har valt själv, och inte ett anvisat sådant. Det gör att du kan spara mellan 2 000 och 5 000 kronor per år. Det ger i snitt en besparing på cirka 167–417 kronor i månaden.

Se över dina lån


 

Kontakta flera olika banker och se om du kan sänka din bolåneränta. Om du kan sänka den från 1,79 till 1,49 och du har ett lån på 3,5 miljoner sparar du över 10 000 kronor per år före ränteavdraget. Med beräkningen ovan drygt 52 kronor i veckan, drygt 830 kronor i månaden.

Gör budget/spara kvitton

En budget ger dig en bra koll på dina utgifter och inkomster. Det gör även att du ser vad du kan spara på!

Byt tjänster


 

Be din vän som är frisör att klippa ditt hår och gör något annat för denne. Dina vänner kanske har en massa saker de kan eller tvärtom?

Sluta röka och snusa

På en månad kan du spara in mellan 800 och 2000 kronor.

Börja spara

Starta ISK är ett bra sätt att spara. Det är så att det kanske till och med är den bästa sparformen. Den årliga schablonbeskattningen gör att du fritt kan byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser. Koppla en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt investeringssparkonto, som du öppnar hos banken.

Nå upp till en miljon genom att spara

Alla har inte möjlighet att spara 10 procent av inkomsten efter skatt. Kan du det är det utmärkt. Här är exempel är med den sparkvoten.

Exemplen är baserade på Statistiska centralbyråns statistik över medelinkomster i olika åldersgrupper i Sverige. Det är räknat på att ge en avkastning på 8 procent per år, vilket den har gjort sedan år 2000. Sedan att man placerar sparandet i indexfonder som inte kostar mer än 0,2 procent i avgift.


 

Lena, 24 år

 • Lön: 24 300 kr/mån.

 • Sparande per månad (10% efter skatt): 1 649 kr

 • Så många år tar det för Lena att nå miljonen: 21 år


 

Göran, 34 år:

 • Lön: 31 200 kr

 • Sparande per månad (om 10 % efter skatt): 2 042 kr

 • Så många år tar det för Göran att nå miljonen: 19 år


 

Genomsnittssvensken


 

 • Lön: 33 700

 • Sparande per månad (om 10 % efter skatt): 2 287 kr

 • Så många år tar det för svensken med medellön att nå miljonen: 17 år


 

Susanne, 43 år

 • Lön: 33 400

 • Sparande per månad (om 10 % efter skatt): 2 267 kr

 • Så många år tar det för Susanne att nå miljonen: 18 år

Bengt, 60 år

 • Lön: 38 600

 • Sparande per månad (om 10 % efter skatt): 2 620 kr

 • Så många år tar det för Bengt att nå miljonen: 16 år


 

Välj börsen

För att nå miljonen är det ett måste att räkna med att pengarna växer med ett antal procent per år. Tittar vi på snittavkastningen på börsen har den gett en totalavkastning på 8 procent under åren 2000-2017. Totalavkastning innebär dels själva kursuppgången, dels utdelningen som du bör återinvestera.

För att kunna nå en miljon är det börsen man måste välja. Det finns en smart strategi och det är att köpa enskilda aktier. Du får god riskspridning med investmentbolagen, som Investor, Industrivärden och Kinnevik. Håll dig till stora bolag som fortfarande växer och som har en historik av stabil utdelning.

Bra satsa på aktier med hög utdelning

 • Välj några stora stabila bolag och några mindre som kan ge lite mer.

 • Räkna på direktavkastningen. För att sätta utdelningen i relation till kursen så kan du dela utdelningen med kursen, och på så sätt få fram direktavkastningen i procent.

 • Direktavkastningen bör vara minst fem procent, alltså över snittet på börsen.

 • Se till att utdelningen varit stabil under många år, i bästa fall höjts år efter år.

 • Återinvestera utdelningen för bästa ränta på ränta-effekt.

 • Förstå hur bolaget tjänar pengar.

 • Titta också på bolag som kan gå bra även om konjunkturen blir sämre, som exempelvis dagligvarubranschen.


 


 

Låt pengarna jobba ifred

Det är alltid bra att låta bli sitt sparande. Du ska inte bry dig om ifall kursen faller eller om det är så att det svajar på börsen just nu. Det är bra att låta bli att göra något och hålla sin linje. Se till att fortsätta med att köpa aktier eller fondandelar varje månad via ditt månadssparande.

Omplacera

Ibland behöver du dock göra vissa omplaceringar i portföljen. Om en aktie eller en viss fond har stigit så mycket att den utgör en för stor andel av sparandet, så bör du sälja av för att få rätt fördelning igen.

Så börja spara!

Som sagt, för att kunna få ihop pengar, till ett sparkapital, så är det just att börja spara som gäller. Det spelar ingen roll hur mycket eller i vilken form till att börja med. Det är huvudsaken att du börjar lägga undan lite varje månad. Du kan ju sedan öka detta ju mer du tjänar eller ju mer saker du kan dra in på. Lär dig mer om olika sparformer och ta det som passar dig och din vardag helt enkelt.