NyheterSmarta tips för att spara pengar

Spara pengar är idag nästan ett måste. Det är så klart bra att ha ett sparkonto, eller varför inte flera. Dock ska det ju även finnas pengar att sätta in på detta sparkonto. För att få pengar över till detta så gäller det att dra ner på sina utgifter. Denna text kommer därför att lägga fokus på hur du på ett bra sätt kan spara pengar så väl som hur du kan få in mer pengar.

Olika sätt att spara pengar

Tjäna pengar på betalda undersökningar på nätet. Det kan ge ett extra tillskott till kassan utan att du behöver lägga ner allt för stor energi på att göra en massa saker.

Ett sparkonto med ränta är det bästa sättet att spara på. Men det gäller välja rätt sorts sparkonto. De vanliga som du kanske redan har i din bank, de har ofta en ganska så låg ränta. Då är det bättre att hitta andra sorters alternativ. Flera banker har nämligen särskilda sparkonton med högre räntor.

Ett annat sätt att spara pengar på är att låta bli bilen. Det går att spara en hel del på att låta bilen stå och istället ta cykeln.

Nyttjar du tobak så kan det vara bra att lägga av med det. Om du till exempel röker två paket cigarretter i veckan så kostar det ungefär 120 kronor per vecka. Det blir 6240 kronor om året.

Ett bra tips på att få mindre kostnader är att använda dig av det som kallas för e-faktura. Om du får hem avier i brevlådan så brukar det vara en avi-avgift på det. Men en e-faktura saknar det.

Spara kan du även göra när det kommer till mat. Dels är det inte fel att äta efter säsong, eftersom det är billigare då att köpa hem grönsaker till exempel. Sedan är det även bra att satsa på att göra matlådor till jobbet. Att äta ute varje dag blir dyrt i längden. På tal om mat, se till att veckohandla, då får du enkel koll på dina matkostnader. Då köper du allt du kommer behöva för resten av veckan. Skriv en inköpslista också så att du inte köper något onödigt. Om du bor i en villa har du säkerligen en trädgård. I den kan du skaffa ett trädgårdsland och sätta igång att odla din egen mat. Om du odlar gurkor, tomater och liknande slipper du köpa dem vilket du sparar pengar på. Låt även bli hämtmaten, laga din egen mat istället.

Fler sätt att spara in pengar

Det finns en massa små saker i vardagen du kan göra för att spara in pengar på ett bra sätt. Bland annat stänga av element eller sänka värmen i de rum du sällan är i. Vill du sänka din elräkning så är lågenergilampor ett perfekt val. Dem drar mindre ström vilket betyder att ni kommer få betala mindre. Dessutom är det bra för miljön också. Att samåka är även det bra, dels för att sänka kostnader, men även bra för miljön. Om du inte kan samåka, satsa i alla fall på en begagnad bil. Det betyder inte att bilen är sämre, bara att den är billigare. Försök också att köpa en bränslesnål bil för att spara pengar på bensin.

Ett sätt att motivera dig att vilka spara är att sätta upp ett mål med ditt sparande. Det är bra mycket lättare att spara då om du vet vad det är du ska ha och vad det kommer att kosta dig.

Är det så att du sitter med ett eller flera lån så kan det vara värt att leta upp ett samlingslån, så att du kan lösa de gamla lånen och ha kvar ett enda, till en mindre kostnad.

Kolla även av vad det är du betalar varje månad och vad det är för räkningar du har. Det kanske är så att du har lite dyra abonnemang med mera. Då kan det vara läge att byta dessa. Passa även på att göra en budget så att du vet vad det är du får in och vad det är som kostar pengar varje månad. Kolla också av dina försäkringar, så att du inte betalar mer än vad du behöver.


Mer bra tips

Vissa saker vill man ju inte vara utan, men det går att se till att ta billigare alternativ. Är det så att du gärna vill ha semester och vill åka bort, så är det inte fel att boka din resa under lågsäsongen eftersom allt blir billigare då. Testa även att åka till ett annat land. Åker du till samma länder som alla andra kommer du att få betala mer också, det är så det fungerar. Åker du till ett annat land istället kommer du nog få en mer äkta upplevelse och det kommer vara billigare och du kan spara pengar. Samma sak med kläder, se till att köpa kläder då det inte är säsong för dem. Vinterkläder är billigare till våren/sommaren och tvärtom.

För att få in pengar är det smart att hyra ut din bil eller andra saker. Kanske din bostad om du ändå ska åka bort ett tag. Du kan även erbjuda andra dina tjänster, kanske du är bra på trädgårdsarbete eller annat?

Annars kan du ju gå över ditt hem och se om det finns saker du kan sälja. Dels kan du ställa dig på en loppis eller så säljer du via nätet, på Blocket eller på FB eller andra sajter.

Investering kan vara bra, om det är så att du har pengar att investera, det kan ge mer pengar på sikt. Du kan testa daytrading, utdelningsaktier och investmentbolag eller investera i fonder.

Köp inte onödiga saker kan låta som ett tips som är ganska så uppenbart, men det är rätt många som inte tänker på det. Det är så lätt att lägga till extra saker i kundvagnen, eller att köpa kaffe på väg till jobbet.

Detta tips kan verka ganska uppenbart men det är faktiskt väldigt många där ute som köper onödiga saker trots att dem försöker spara pengar. Tänk därför efter en extra gång innan du köper något, på så sätt kommer du slösa mindre pengar.

När du väl ska handla saker, jämför priser samt kolla av om det går att köpa begagnat eller via second hand och så vidare. Sedan kanske det inte är ett måste att köpa nytt, kanske går det att laga det du har?

Nu kan du få användning av dina matrester. Lägg dem i komposten så att dem bli jord, denna jord kan du sedan använda för att odla saker i. På detta sätt slösar du inte bort mat och du slipper köpa jord. Ett bra och miljövänligt sätt att spara pengar.

Flyg mindre:

Att flyga kan vara dyrt. Om du vill spara pengar kan du testa att ta dig fram på andra sätt, till exempel tåg.

Gå ihop i matlag:

Om du och några kompisar går ihop och bildar ett matlag kan ni laga mat till varandra. Detta turas ni sedan om att göra. Detta betyder att ni alla kommer att spara pengar.

Ät mer vegetariskt:

Kött är en produkt som säga inte vara bra för miljön. Om du äter vegetarisk två till tre gånger i veckan kan du spara pengar och barnen måste inte hata det om du anstränger dig lite och hitta barnvänliga vegetariska rätter.

Summering

Dessa tips vi har gett dig här idag är bara en bråkdel av vad du kan göra för att spara in på olika saker. Det finns en massa mer saker du kan göra för att spara pengar så väl som att få in extra pengar. På nätet kan du hitta ännu fler tips på hur du på allra bästa sätt kan gå till. Ett sista tips vi ändå kan ge dig är att öppna ett sparkonto här hos oss på ViaSpar.