NyheterSå kan du investera din skatteåterbäring

 

Skatteåterbäring = extra inkomst. Väljer du att investera pengarna, finns det många alternativ för dig. Läs mer.

Skatteåterbäring har börjat trilla in på miljontals svenskarnas bankkonton redan i april. Under junis första vecka fick 3 miljoner svenskar att dela på 22 miljarder kronor. En del har redan fått sina skattepengar utbetalda, men en stor del får pengarna innan midsommar, i snitt rör det sig om 7 300 kronor per person.

Men vad gör man med skatteåterbäringen? Det är inte ovanligt att man har en lång lista över hur pengarna ska spenderas och vad som ska köpas för dem. Det kan handla om allt från resa, shoppa, renovera eller kanske investera. Det vanligaste sättet att spendera sin skatteåterbäring på är att spara till barnen, amortera på bolånen eller planera för nästa års semesterresa. Men en del väljer att lägga undan dessa pengar och låta dem växa. Skatteåterbäring på kontot är ett bra tillfälle att se över sitt sparkonto. Men hur ska man investera sin skatteåterbäring? Möjligheter och val är många!

Innan du börjar investera dina skattepengar, ställ dig själv några frågor. Hur länge kan du vara utan pengarna? Vad vill du spara till? De är två av de viktigaste frågorna när du väljer hur du ska spara. Ska pengarna vara lättillgängliga? Vill du kunna komma åt dem snabbt och enkelt? Sedan ska du fundera på vilken risk du vågar ta och har råd med.

 • Investera på kort sikt
  En sparform med lägre risk, kan ge mindre avkastning och är lagom för kortsiktigt sparande.
 • Investera på lång sikt
  En sparform med högre risk, som kan ge högre avkastning passar för långsiktigt sparande.
 • Spara i aktier
  Aktier har historiskt sett genererat bättre avkastning än pengar på banken, men riskerna kan vara stora. Särskilt om man väljer att investera i mindre bolag.
 • Spara i fonder
  Värdepapper är ett klassiskt alternativ till sparkonton. Man får ofta bättre avkastning. Men risken finns.
 • Spara på ett konto med hög ränta
  Här finns det två alternativ, beroende på vilken risk man vill ta. Spara på ett konto med högre ränta med den statliga insättningsgarantin. Eller spara på ett konto med betydligt högre sparränta men som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.