Nyheter



Regeringens beslut - bankavgiften höjs

Regeringen bestämde förra veckan att bankavgiften ska höjas. Enligt Clas Hemberg är det bankkunder kommer att betala för det.

I torsdags presenterade regeringen sitt slutgiltiga förslag på höjd bankavgift. Finansminister Magdalena Andersson tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund presenterade utformning av resolutionsavgiften på en pressträff i torsdags förra veckan. De meddelade att höjningen av resolutionsavgiften kommer att ske år 2018.  Dessutom sägs det att avgiften ska trappas av från och med år 2019 – och att målnivån för avgiften tas inte bort som det tigidare föreslagits. År 2019 räknar man att det ska finnas en bankskatt.

Syftet med de höjda bankavgifterna är enligt Andersson och Bolund att skapa ”trygghet för skattebetalarna” om någon bankkris eller bankkrasch skulle inträffa i framtiden. 

Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, är det bankkunden som kommer att få betala för denna räntehöjning.
- Så fungerar bankvärlden. Aktieägarna har inte sen ansvarskänslan att betala sådana extra avgifter, säger han till Dina Pengar i Expressen.

Clas Hemberg tror även att den höjda bankavgiften kommer att spegla sig i form av dyrare bolån.
- Det är där de stora pengarna finns. Där kan bankerna lätt gömma några hundra kronor extra utan att det märks. Det kan de inte göra på kortavgifter, fondavgifter eller andra väsentliga avgifter, säger Clas Hemberg till Dina Pengar 

Enligt honom kommer avgiftshöjningen inte märkas i våra plånböcker så mycket  utan det handlar om några hundralappar extra per år. Hans viktigaste råd till konsumenterna är att hålla koll på snitträntan hos sin bank och jämföra den med det som andra banker erbjuder.
- Ta den här extraavgiften som en inspiration till att bli bättre på att jämföra så du själv blir en vinnare, säger han till Dina Pengar i Expressen.