Nyheter



Nytt förslag: inget bygglov för solceller

Nytt förslag från regeringen om att slopa bygglov för att sätta upp solpaneler.


Förra veckan har regeringen lagt fram en lagrådsremiss med förslaget om att bygglov inte längre ska krävas för att montera solcellspaneler och solfångare om de följer en byggnads form.
 - De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger. Men användningen i Sverige är fortfarande väldigt liten, kommenterar bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Högre stöd
Sedan några år tillbaka har fler och fler intresserat sig för förnybar energi och bland annat monterat solpaneler eller solceller på sina tak. Vid årsskiftet höjdes dessutom stödet för att installera solceller på villatak och i bostadsrättsföreningar från 20 till 30 procent av investeringskostnaden.

Avlastning
Regeringen vill att fler ska investera i förnybara energikällor. Tidigare har många dragit sig för att montera solpaneler just på grund av byråkratin. Detta för att det är krångligt och dessutom tar det lång tid att få bygglov. Förhoppningen med det nya regeringsförslaget om att ta bort byggnadslov för solcellspaneler är att fler omvandlar solenergi till el och värme och att processen går fortare.
- Genom att vi tar bort bygglovet för solceller och solfångare avlastar vi byggnadsnämnderna samtidigt som vi också gör oss av med ett hinder för mer förnyelsebar energi i Sverige, kommenterar bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

 

Källa: 
Regeringen
Regeringen