Nyheter



Nya lagförslaget – Regeringen vill bötfälla skattesmitare

Efter avslöjanden av Panamadokumenten och Paradisläckan, vill regeringen skärpa tonen mot skattefuskare och bötfälla fler skattesmitare.


Efter de senaste årens avslöjanden av bland annat Panamadokumenten och Paradisläckan uppstod fler diskussioner om skatteplanering och skatteflykt. Skatteverkets statistik visar att efter avslöjanden har antalet personer som gjort egna rättelser av tillgångar utomlands, ökat. Till följd av detta har regeringen och Vänsterpartiet under en tid jobbat med att försöka skärpa reglerna för de som gömt undan pengar. Syftet med det nya lagförslaget är att minska skattefusk.  

I dagsläget fungerar lagen så att om en person som har oredovisade tillgångar utomlands, väljer att på eget initiativ att meddela Skatteverket om tillgångarna, slipper han eller hon skattetillägg och böter. En så kallad självrättelse är möjlig fram till dess att Skatteverket har inlett en granskning.

Regeringen vill nu skärpa lagen och införa en tidsgräns på två månader för möjligheten att göra en självrättelse efter att Skatteverket meddelat att de ska göra kontroller. Dröjer en person längre än så med att rätta sina uppgifter blir det böter. Regeringens förhoppning är att fler ska känna sig manade att lämna in riktiga uppgifter.

Förslaget skickats ut på remiss och föreslås träda i kraft under 2018.