Nyheter



Knep för att hitta billiga resor nu i höst

Knep för att hitta billiga resor

Nu när hösten är över oss och vintern står och knackar på dörren så är det många som får suget att boka sig en resa till solen. Men hur gör man för att hitta en så billig resa som möjligt? Även om du sparat pengar under året för att kunna åka på en resa, så är det inte fel att hitta billiga resor! Vi ska försöka sammanställa ett gäng med tips här, åt er, så att ni kan hitta en resa som inte kostar allt för många kronor.

Hur såg det ut förr?

Om man tittar på svenskarnas resvanor, så är det runt sex miljoner som åker på semester minst en gång per år i minst en vecka. För bara en sådär 10-15 år sedan så bokade de allra flesta resor hos lokala resebolag, antingen genom ett besök eller ett telefonsamtal. Idag har tekniken hunnit ikapp och det går att hitta resor via nätet, via datorn eller mobilen. Man bokar sin resa hemifrån, snabbt, enkelt och billigt. Dock kan det bli så att man missar att få den allra billigaste resan då man är snabb online på att boka.

Olika aktörer inom resebranschen

Det finns idag flera sätt och flera aktörer som låter dig hitta och sedan boka din resa. Generellt kan man dela upp dessa i tre olika kategorier.

Fysiska resebyråer

Det finns idag flera stora resebolag som Ving, Apollo, Tui, Ticket och Resia för att nämna några. Det var även dessa som förr var de som dominerade. Men tack vare internet har det tillkommit bra många fler resebyråer, men dessa finns bara på nätet.

Onlineresebolag

När man började kunna göra det mesta via nätet, så ledde detta till att resor börjades säljas online. Flera aktörer öppnade upp och kunde kapa kostnader som fysiska resebyråer hade med lokaler med mera vilket ledde till billigare priser på resorna.

Affiliates –jämförelsesajter

I och med nätet så kom det även en mängd så kallade jämförelsesajter, som skapades av personer som jobbar med affiliate. Dessa personer tjänar pengar på att du klickar eller bokar via deras sidor. Fördelen med dessa sajter är att du får alla resebyråer på en och samma sida och kan jämföra priserna på ett bra sätt.

Hur hittar du de billigaste resorna?

Du som tänker dig att boka en resa online gör ett bra val. Här har priserna pressats och det går att hitta billigare resor genom ett antal tips, som vi tänker presentera här för dig.

När man söker efter billigare resor så börjar man ofta med att söka på Google och det leder dig vidare till en jämförelsesajt. Där får man ofta välja datum, antal personer, resmål med mera. Sedan går det att filtrera sökningen. Det gäller att filtrera rätt, så att den informationen du får fram stämmer med verkligheten. Jämför även hotellets läge med Google Maps. Har du otur så ligger det långt bort från det allra mesta.

Köp inte flygbiljetterna eller boka inte hotellrummet innan du bildat dig en helhetsuppfattning om ditt resmål. Det är även bra att testa att ändra datum för avresan, det eftersom det kan skilja flera tusen kronor i pris beroende på vilken dag i veckan du åker.

Ett annat smart tips är att inte resa då ”alla andra reser”. Priset är oftast bra mycket högre under lov och helgdagar, eftersom det är många som väljer att åka då. Därför är det extra dyrt under till exempelvis jul eller när det är sportlov. Det är även smart att kolla på grannländernas flygplatser så som Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Samma sak gäller att kolla av om det blir billigare att åka via en annan flygplats/stad, än bara ta en resa som är raka vägen. En mellanlandning i London kan löna sig i kostnad.

Två enkelresor med olika flygbolag kan vara billigare än en tur/retur-biljett med samma flygbolag.

Kolla upp att hotellet, som är så billigt, inte tar betalt för allt annat, så att det i slutändan blir dyrt för dig ändå.

Tänk inte så mycket på hur många stjärnor ett hotell har. Det kan förvisso ge dig en indikation på hur bra hotellet är, men det finns de som har få stjärnor och är bra ändå. Sedan är det även så att en del resebolag har egna märkningar, som inte kanske stämmer överens med verkligheten.

En annan bra sak att göra det är att läsa en massa olika recensioner. Det finns bra sajter som till exempel TripAdvisor med flera andra. Det är bra att läsa både de bra och dåliga recensionerna och se hur många av varje ett visst hotell har.

Även om du använder en jämförelsesajt, boka inte första bästa billiga resa. Det är bra att jämföra det pris du hittade med 2-3 till sajter samt att även kolla av direkt med hotellet, om de kanske kan erbjuda ännu bättre pris.

Ett annat sätt att hitta billigare resor är att titta på alternativa boenden. Det finns ju oftast mer än bara hotell på olika resmål. Det kan vara vandrarhem, hostels, privatrum med mera. Ytterligare tips är att kolla andra resmål. Många gånger är det hög efterfrågan på vissa resmål vilket gör att de resorna kostar mer. Våga välja ett annat resmål istället!

Sök även efter rabattkuponger som kanske går att använda när du ska boka en resa. Prenumerera även på olika nyhetsbrev från olika resebyråer, då även de delar ut rabatter då och då.

Det blir oftast billigast att boka flyg och boende separat än att välja paketresor. Ibland är det bra att söka så nära avresedatumet som möjligt då det händer att det kommer ut billiga sista minuten resor. Men sedan kan det även vara tvärtom att ju tidigare du bokar, desto bättre pris får du.

Se upp med skatter och avgifter. Ibland kan man hitta en flygstol för 1 krona, men så tillkommer det sedan skatter eller avgifter för andra tjänster.

Det är bra att betala din resa med kontokort, eftersom att det i de flesta fall ger dig ersättning om det skulle vara försenat plan eller bagage som uteblir. Kolla av vad för skydd du får via just ditt kontokort.

Hur får du det bästa priset på resan?

  • Sök hos flera olika resebyråer på nätet.

  • Det tar tid att leta efter bästa dealen, men du kan tjäna tusentals kronor, så lägg ner tid på att göra just detta!

  • Var ute i god tid och boka din resa långt i förväg

  • Kolla av sista minuten priser hos de olika resebyråerna

  • Spara pengar genom att undvika att resa under lov och högtider

  • Var flexibel med dag när du reser, det är oftast billigare att resa tisdagar, onsdagar och torsdagar medan det är dyrare att åka en fredag så väl som dyrare att resa hem en söndag.

  • Spara pengar genom att välja en mindre flygplats.

  • Är priset billigast? Se Missa inte att det kan tillkomma avgifter och skatter, samt kolla upp att det inte kostar extra med ditt bagage.

  • Håll koll på resesajternas olika kampanjer och rabatter.

Pengar till resan?

Även om du hittar en billig resa, så är det bra att se till att ha sparat undan pengar till dels själva resan men även de fickpengar du har tänkt att använda dig av när du är på semester. Det är inte roligt att behöva snåla, så lägg upp en bra budget för vad det får kosta och hur mycket du kan tänka dig att lägga dels på själva resan och dels fickpengar. Det går att på olika forum få fram på ett ungefär det är för priser på mat, dryck och annat på själva resmålet. Det kan ge dig ett bra hum om vad det kommer att gå på att vara där en vecka eller två.