Nyheter



Hur skyddar du dig ifall det värsta skulle inträffa?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Många tänker att olyckor, motgångar och dödsfall brukar drabba andra men inte oss själva. Det är viktigt att inse att förr eller senare något dåligt kan inträffa och en livförsäkring är en bra investering om du eller din livskamrat avlider.
 

Det enda säkra i livet är att ingenting är säkert. Våra liv är fulla av händelser, där både planerade och oförutsedda samt goda och dåliga saker händer. Dessa har en stor inverkan på våra liv, ekonomier och framtidsplaner. Det sägs att en livförsäkring är beviset på kärlek och omtanke till dina nära och kära i händelse av att något hemskt händer dig.

Sanningen är att om du eller din livskamrat skulle gå bort, försvinner en inkomst som kanske var viktig för familjens ekonomi. Ett dödsfall kan få stora konsekvenser för omgivningen och många frågor uppstår. Hur kommer familjen att klara sig? Kan familjen behålla sitt boende och slippa flytta? Kan företaget drivas vidare eller är det slut? Har familjen de ekonomiska förutsättningarna för en skapligt bra vardag?

Utan tvekan är en ordnad ekonomi en viktig del av tryggheten i livet. Om livet förändras blir behovet av tryggheten ofta mer påtagligt. En livförsäkring kan vara lösningen och svaret på många frågor som uppstod.

En av anledningarna till att många skaffar en livförsäkring är att kunna ge sin familj ekonomisk trygghet. Livförsäkringar går ut på att den registrerade förmånstagaren får en summa pengar efter den avlidne.

Nedan finner du nödvändig information om livförsäkringar.

  • Vid ansökan om livförsäkring får du många frågor om din hälsa. Dessa ska besvaras utförligt. Ibland kan det vara så att ett försäkringsbolag inte vill teckna en livförsäkring för en person. Det finns flera orsaker till det och en av dessa är att personen i fråga har en sjukdom eller en organskada. Detta ökar risken för dödsfall och då kan man få avslag. Är det så att man inte blir godkänd kan man alltid kontakta försäkringsbolaget och ändra avtalet så att livförsäkringen inte är kopplat till en åkomma.
  • Alla försäkringar har begränsningar på hur länge man får vistas utanför Norden. Är det så att man hade tänkt sig att resa en längre period, måste detta kontrolleras.
  • Alla som jobbar hos en arbetsgivare med kollektivavtal omfattar av en tjänstegrupplivförsäkring, en livförsäkring som ger efterlevande ett visst skydd vid dödsfall. Kontrollera med facket, arbetsgivaren eller skolan vad din försäkring omfattar och inte omfattar. Ofta är dessa villkor och ersättningar sämre än en traditionell livförsäkring.
  • Glöm inte kontrollera vem du skrivit in som förmånstagare. Förmånstagare är en eller flera personer som försäkringsbeloppet ska betalas ut till.
  • Bolåneskydd erbjuds av banker och hypoteksinstitut. Det är en sorts livförsäkring som gör att banken skriver av halva bolånet om du eller din livskamrat går bort före en viss ålder.
  • Glöm inte att kontrollera med din försäkringsmäklare vad som ingår och läs villkoren.