NyheterÄr det rätt att spara på sparkonto?

Är tiden verkligen rätt inne för sparande nu? Enligt SCB sitter 1,6 biljoner av svenskarnas sparpengar på sparkonton. 65 procent av dessa ligger hos storbankerna. Nu när det är åter igen skakigt på börsen rusar svenskarna för att sätta in sina pengar på sparkonton.

Runt midsommar skakades börsen om efter Brexitbeskedet i Storbritannien. Nu är det dags igen. Den här gången blev marknaden rejält nervös efter Hillary Clintons lunginflammation.

När marknanden blir nervös smittar det också av sig på oss – aktier och fonder säljs och vi rusar iväg och sätter in pengar på sparkonton istället. Enligt SCB satte svenskarna in så mycket som 71 miljarder kronor på sparkonton under årets andra kvartal.

”Det är oerhörda summor till oerhört lite ränta. En reserv ska vi ha för oförutsedda utgifter men snittsvensken hamstrar pengar i onödan. Det kostar tusentals kronor varje år i utebliven tillväxt”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank till Svenska Dagbladet.

Men är det fel att svenskarna väljer att sätta in sina pengar på sparkonton?  Ja och nej, menar Christina Söderberg, sparekonom på Compricer i ett pressmeddelande.

Enligt Christina Söderberg är sparkonto är det bästa alternativet om du sparar pengar som du behöver inom några år. Men det är inte bra att lägga allt sitt långsiktiga sparande på ett sparkonto. Detta för att räntan är mindre än en procent samtidigt som börsen över tid gett i genomsnitt sju procent i avkastning enligt Christina Söderberg. Hon föreslår att man istället ska sprida ut sitt sparande så att man lägger en del i sparkonto men också en del i fondsparande. Tänk på att välja breda fonder med låga avgifter som månadssparande. Dock bör man vara beredd på att pengarna både kommer att gå upp och ner under tiden – men på sikt får man ändå en bra avkastning.

Att spara i storbankernas sparkonton utan ränta är däremot mindre bra. På sikt kommer inflationen äta upp värdet av pengarna som alltså blir mindre värda den dagen du tar ut dem än när du satte in dem. Christina Söderberg föreslår att man istället väljer att sätta in sina pengar på sparkonton som ger ränta.