Nyheter2018 – nya skatteförändringar och höjningar

Snart är 2017 slut, och det är dags för nya skatteförändringar och höjningar. Hur påverkar de dig?

Året 2017 skälver i sina allra sista andetag och om några dagar ska vi vända blad och börja ett nytt kapitel. Nytt år, nya möjligheter brukar man säga. Nyår är en tid för eftertanke, summering, reflektion och planering. Framför oss har vi ett nytt år, med 365 dagar fyllda med möjligheter, utmaningar, äventyr, men även stora eller små problem och beslut att ta.

År 2017 var ett händelserikt år, även när det kommer till ekonomi. Svensk ekonomi går fortsatt starkt och det mesta pekar på en konjunkturuppgång. Fler får jobb och arbetslösheten fortsätter ner. En stor osäkerhetsfaktor utgör dock fall i bostadspriserna. Riksbanken meddelade också att de lämnar reporäntan på den rekordlåga nivån -0,5%. ”Konjunkturen är stark och inflationen är nära målet på 2 procent. För att inflationen ska ligga kvar nära 2 procent behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv” skriver banken

Dessutom beslutade Regeringen bland annat om att höja den lägsta pensionsåldern till 64 år.

När det kommer till skatteförändringar och höjningar får de allra flesta lite bättre nästa år. De som jobbar kommer att få högre löner och något lägre skatt. Även barnfamiljer och ensamstående kommer att få det bättre eftersom barnbidraget för alla barn och underhållsstödet för dem som har äldre barn höjs. Studenterna kommer också få mer i plånboken eftersom studentbidraget höjs. Pensionärer kan andas ut eftersom efter årsskiftet sänks pensionärernas inkomstskatt.

En grupp som däremot drabbas av skatteförändringar är svenskar som bor utomlands. Deras inkomstskatt (SINK-skatten) höjs nämligen från 20 procent till 25 procent. Det omtalade bonus-malus-systemet införs, vilket innebär att skatten för en del vanliga bensin- och dieselbilar höjs och elbilsrabatten höjs till 60 000 kronor. Även en ny skatt på flygresor träder i kraft i april 2018. Flygskatten kommer att göra semestern dyrare.  

Nu ska vi njuta av de sista dagarna i 2017 och vänta med spänning på 2018. Gott nytt år!