Nyheter10 bra tips på att spara pengar

Spara pengar, det är något som är bra att göra. Det går bra att spara på flera olika sätt. En del tänker att det är svårt att spara, då det inte finns så mycket pengar över efter att man har betalat alla räkningar. Det du kan göra då är att spara in på en del saker, så att du får mer pengar över varje månad, pengar att kunna spara.

Vad använder du?

Idag är det många som lägger en stor summa pengar på kommunikation och underhållning. Det vill säga tv, internet, mobil och så vidare. Här kan du se över vad det är du använder och ta bort saker du inte har behov av just nu. Som till exempel TV, hur många kanaler behöver du? Kanske ett mindre abonnemang passar bättre? Sen finns ju andra alternativ i form av Netflix mera.

Internet är en annan sak. Vad behöver du för hastighet? Är det ett måste ha det allra snabbaste som även är det dyraste? Det är stora prisskillnader beroende på vilken leverantör och hastighet du väljer.

Välj rätt sparkonto

Det är viktigt att vara kräsen med var någonstans du ska spara dina pengar. Det eftersom det är en stor skillnad från konto till konto och bank till bank. Se därför till att jämföra olika alternativ.

Tänk på saker som månad/årsavgifter och vad det kostar att göra uttag eller hur om man måste binda upp sig för bättre ränta.

Även om det räntan känns liten i början så bygger det snabbt på och varje krona räknas när du sparar till ett specifikt mål.

Vad har du för skulder?

En viktig sak att göra innan du börjar med ditt sparande är att se över dina nuvarande skulder. Det kan vara värt att betala av ett lån och slippa räntan från det än att stoppa in pengar på ett konto! Se till att betala av skulderna med högst ränta först av just den anledningen.

Det kan även vara läge att samla dina lån och bara ha ett enda att betala på. Det kan sänka dina kostnader rejält.

Börja buffertspara

Det du vill spara till är kanske något du vill köpa? Men se även till att börja spara i en buffert. En buffert är till för om det inträffar saker som du behöver pengar till. Om din bil går sönder, eller om du kanske blir av med jobbet.

Det är bra att spara ihop för att kunna klara sig tre till sex månader utan inkomst – Börja smått och öka på.

Håll koll på dina utgifter varje månad

Börja räkna dina månadsutgifter och för en månad räkna varje öre du lägger på utgifter. Det är oerhört viktigt att du tar reda på var dina pengar tar vägen och vad du kan skära ner på.

Efter att du gjort det, så är det bra att sätta en realistisk budget.

Handla smartare

När du handlar, se då till att göra det smart. Kolla av alternativ. Det är inte ett måste att alltid köpa det dyraste. Sen är det bra att satsa på att handla i butiker med poängsystem, så att du kan få en bonus att handla för.

Använd dig av internet

Så fort du ska köpa något, se till att jämföra priser på nätet. Det går att jämföra nästan allt via internet. Här är ett par bra sajter för att jämföra priser:

För el: http://www.elskling.se/

För försäkringar/lån: https://www.compricer.se/

För allt annat: https://www.prisjakt.nu/ och http://www.pricerunner.se/

Sänk elkostnaderna

El kostar pengar, så är det bara. Så det är bra att se över detta. Dels kan du göra en del hemma, som att byta lampor, inte ha tänt överallt, sänka värmen och så vidare. Men det kan även vara idé att byta elbolag.

Besparingarna är störst för eluppvärmning (eller luftkonditionering). En genomsnittlig elektrisk väggkamin förbrukar 1500 watt eller 1,5 kilowatt (kW). I hushåll som värms eller kyls av elektricitet står värmen står för nästan hälften av den totala elförbrukningen. Den näst största andelen är vattenvärme, ca 14 %.

Håll koll på ditt mål och belöna dig när du når det

Det är bra att sätta ett mål med ditt sparande, sedan se till att du har koll på det. Se över det varje månad, om du ligger före, på eller efter det mål du har. Se om du måste förbättra dig eller inte. När du väl når det mål du har satt upp för dig själv, belöna dig med något. Det måste inte vara något som kostar pengar.

Spara pengar på underhållningen

Ordet underhållning är egentligen rätt så brett. Det kan vara bio, middag ute, konserter och så vidare. Det kan vara bra att sänka kostnaderna utan att för den delen känna det som om du går miste om något.

Om du gillar filmer och ofta vill se dem på bio, så kan du kanske ett tag göra på ett annat sätt. Det finns flera sätt att se film på och det till mindre kostnad. Du kan registrera dig på ett webb-abonnemang för några tior per månad och se två filmer i veckan eller mer. Du kan se många gratis på datorer med hög bandbredd. Spara bensin och tid genom att hoppa över att åka iväg, och gör egna popcorn hemma. Självklart kan du unna dig att gå på bio någon gång ibland, men skippa att handla godis och dricka på biografen, ta med hemifrån.

Mat är ett annat stort nöje för många. Att kunna gå ut och äta är något många vill göra. Men det finns alternativ till betydligt lägre pris. Bra restauranger definieras inte endast av god mat, utan service gör mycket det med. Det finns restauranger med lägre pris, men med minst lika god mat och bra service som den femstjärniga krogen.

Sen är det inte fel att laga mat hemma. Det går att göra det riktigt lyxigt till mindre kostnader. Bjud hem vänner och låt dem vara med genom att ta med vin, efterrätt eller annat. Eller så handlar ni gemensamt och delar på kostnaderna.

Om du är intresserad av sport och annat så går det att se matcher utan att det kostar en massa pengar. Det är klart att det är trevligt att se det live, men det kan vara minst lika trevligt att se det ute på en bar där de har högupplösta skärmar för fotboll, ishockey och OS.

Är det konserter och annat som är din grej, så välj ut ett par av dem bara, andra kan du kanske höra via radio eller internet. Det går ju att spara till dessa saker med, så att du kan unna dig det då och då om inte annat.