Nyheter



Ränta-på-ränta effekten – så sparar du bäst

Det är många som pratar om ränta-på-ränta-effekten i olika sammanhang, men begreppet är fortfarande diffust och oklart. Här finner du (förhoppningsvis) enkel och lättförståeligt förklaring om vad detta begrepp innebär.  

Du har säkert hört många säga: ”se dina pengar att växa”. Men vet du egentligen vad det innebär? Det som är viktigt att tänka på när det kommer till ditt sparande är faktiskt dina räntepengar. Många lägger stor vikt på det kapital som de sätter in, men glömmer bort räntepengar.  

 Men vad betyder ränta-på-ränta? Det påstås att Albert Einstein sa en gång att ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk och att det är ”den starkaste kraften i universum”. Vare sig han sa det eller inte, stämmer det väldigt mycket.

Ränta-på-ränta-effekten är så enkelt som att när du placerar dina pengar på ett sparkonto (med högre ränta än 0%), fond eller kanske i aktier, så får du en så kallad avkastning, vinst. Det betyder att du kommer att ha mer pengar på ditt kontot vid årets slut än i början på året. Dina sparpengar har alltså vuxit. Nästa år om du fortsätter spara på samma sätt, får du förutom avkastning på kapitalet, vinst på avkastning som du har tjänat ihop. På det sättet kan du se dina pengar att växa.

Om du fortsätter spara lika mycket varje månad, kommer dina sparpengar växa i allt snabbare takt för varje år som går. Det är många som jämför ränta-på-ränta-effekten med en snöboll. I början är snöbollen liten, men allteftersom den rullar ner för backen blir den större och större.


Så räknar du ut!
Vi säger att du har 10 000 kronor på ett sparkonto med en sparränta som ligger på 4,5 procent. Vid årets slut har du alltså 10 000 * 0,045 = 450 kronor i avkastning. Kapitalvinsten måste du skatta, och om vi säger att skattesatsen är 30 procent har du alltså 315 kronor kvar. Nästa år har du 10 315 * 0,045 = 464 kronor i avkastning. Vi skattar kapitalvinsten och då har du tjänat 325 kronor. Under tredje år har du alltså 10 640 * 0,045 = 479 kronor i avkastning och så vidare.  

Så kan du spara bäst!
Det som är viktigt att tänka på när du ska välja sparform är ränta på ditt kapital. Ju högre ränta desto snabbare kommer dina pengar att växa. Vill du spara på kort sikt är ett konto med hög ränta ett bra alternativ.