Nyheter



Personförsäkringar – a och o

Det enda säkra i livet är att man aldrig vet vad som kommer att hända.  Därför är det bra att försäkra sig själv ifall det värsta skulle inträffa. En privat personförsäkring är ett viktigt tillägg till det försäkringsskyddet som staten och arbetsgivaren erbjuder. Det är en extra trygghet ifall något tråkigt skulle hända.   


Personförsäkring är ett samlingsnamn för olika slags personförsäkringar som fungerar som ett tillägg, ett komplement till det grundläggande skyddet genom socialförsäkringen och avtalsförsäkringen från arbetsgivaren. Det finns två olika typer av personförsäkringar, individuella och gruppförsärkingar. Den individuella gruppförsäkringen betalar man själv, och den gruppförsäkringen ingår ofta om man är medlem i exempelvis fackförbund.

Syftet med en personförsäkring är att ha trygghet i fall man drabbas av allvarlig sjukdom eller olycksfall och att ge trygghet till sina närmaste om man plötsligt går bort. Dessutom finns personförsäkringen för att man ska kunna ha samma levnadsstandard, en tryggare ekonomisk situation om det otänkbara skulle hända.

Nedan finner du olika typer av personförsäkring. Det är viktigt att anpassa typ av försäkring till sin livsstil, ekonomisk situation, jobbförhållande och familjeförhållande.

Sjukförsäkring
Det är precis vad det låter. En försäkring som tecknas om man är rädd för att den vanliga ersättningen från försäkringskassan inte räcker till vid en långvarig sjukdom. En sjukförsäkring skyddar mot inkomstbortfall under en period om du blir långvarigt sjuk. Den allmänna sjukförsäkringen täcker inte hela inkomstbortfallet.

Olycksfallsförsäkring
En personförsäkring som man får i fall man råkar ut för en olycka, om det blir höga sjukhuskostnader och eller en lång rehabilitering efteråt.  Man får försäkringen i form av en engångsumma.

Sjuk – och olycksfallförsäkring
Det är två tidigare försäkringar i en. Men denna är mer heltäckande än dem andra. Vårdkostnader ersätts och man får en engångsersättning om man får en bestående invaliditet. Detta är oberoende om det är på grund av en sjukdom eller olycka.

Dödsfallförsäkring
En dödsfallförsäkring eller livförsäkring ger ekonomiskt skydd till ens anhöriga om man skulle dö i förtid. Mer om livförsäkringar kan du läsa i vårt blogginlägg här.

Barnförsäkring
Det är en typ av personförsäkring som ger en ersättning om ett barn blir invalidiserat på grund av en olycka eller långvarig sjukdom.