NyheterNya AI-trenden - robotrådgivare

Robotrådgivare som ska automatisera vårt sparande blir alltmer populära på den svenska marknaden. Bara sedan i somras har fyra nya robotrådgivare lanserats. Och fler är på gång.


Ett nytt fenomen har tagit den svenska finansmarknaden med storm. Robotrådgivningstrenden kommer från USA och på kort tid har blivit mycket populär. I Sverige finns det än så länge ett fåtal robotrådgivare men fler och fler lanseringar är på gång.

Robotrådgivning är helt enkelt automatiserade system (matematiska formler och algoritmer) som hjälper med kapitalförvaltning. Med hjälp av den avancerade programeringen kan robotarna erbjuda automatiserad och skräddarsydd rådgivning. Själva processen är väldigt enkel. Du som sparare, fyller i ett formulär på webben och svarar på frågor. Därefter utifrån olika parametrar tar roboten fram en specialanpassad portfölj just för dig. Robotrådgivarna har på kort tid blivit otroligt populära eftersom de lovar billigare avgifter och skräddarsydda investeringar.

Robotrådgivning är ett bra och billigare alternativ för dem som inte vill fördjupa sig i portföljförvaltning. Den typen av rådgivning passar alltså bra för den passiva spararen. Fördelarna med detta finns många. Tack vare robotrådgivningen är förvaltningskostnader lägre. Dessutom får man som investerare jämnare investeringar, rätt risknivå och även bättre avkastning. Men finns det fördelar så måste det finnas nackdelar. Bestämmer man sig för denna typ av sparande, måste man ha i åtanke att man inte kommer kunna ha full kontroll över sina investeringar. Det är också viktigt att tänka på robotens kompetens och teknik. Dessutom bör investerare känna till att robotrådgivare inte har något skydd vid en eventuell börsnedgång.  

Nedan finner du en lista på robotrådgivare tillgängliga på marknaden i dagsläget:

  • Nordeas Nora – första storbank som hakade på trenden. Minsta sparbelopp 100 kr, kapitalet placeras på ett investeringssparkonto.
  • Nordnets Robosave – Pengarna investeras automatiskt i ETF:er.
  • Avanza Auto – Fondsparande i specialfonder.
  • Lysa – Investeringstjänst som skräddarsyr och hanterar din portfölj.
  • Opti – den första svenska robotrådgivaren. Hjälper till att jämföra och spara i fonder.
  • Sigmastocks – du som kund väljer vilken marknad och typ av bolag du vill spara i. Du får en aktieportfölj avsedd för långsiktigt sparande.
  • Waizer – Pengarna placeras utefter spararens situation och sparmål.
  • Fundler – Pengarna placeras i olika fonder utefter spararens risknivå och horisont. Både för privatpersoner och företag.
  • Spira – Månadssparande i aktier.